ukenru
putin-nese-kriminalnu-vidpovidalnist-za-primusovi-deportatsiyi-genprokuror-mks

путін несе кримінальну відповідальність за примусові депортації - генпрокурор МКС

 • 508363 переглядiв

КИЇВ. 17 березня. УНН. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є достатні підстави вважати, що володимир путін та уповноважена з прав дитини країни марія львова-бєлова несуть кримінальну відповідальність за насильницьку депортацію сотень українських дітей, інформує УНН.

За даними урядів США та низки європейських країн, адміністрація путіна здійснила схему насильницької депортації тисяч українських дітей до росії, часто до мережі з десятків таборів, де неповнолітні проходять політичне перевиховання.

Деталі

Як повідомляється, у той час, коли українські діти були вивезені з України, вони перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції, йдеться у заяві Хана у п'ятницю.

"Багато з цих дітей, як ми стверджуємо, відтоді були передані на усиновлення в російській федерації", - сказав Хан, додавши, що зміна законодавства в росії за допомогою президентських указів, виданих путіним, полегшила процес усиновлення дітей російськими сім'ями

"Ці дії, серед іншого, демонструють намір назавжди вивезти цих дітей з їхньої власної країни", - сказав Хан.

Він закликав до відповідальності та повернення дітей до їхніх родин в Україні, додавши у заяві, що "ми не можемо дозволити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовими трофеями".

Хан сказав, що Україна є "місцем злочину, яке охоплює складний і широкий спектр передбачуваних міжнародних злочинів", пояснивши, що хоча це був перший крок у судовому переслідуванні за військові злочини, він продовжує займатися іншими напрямками розслідування.

Довідка

Міжнародний кримінальний суд, який діє незалежно, розташований у Гаазі, Нідерланди, і був створений відповідно до договору під назвою Римського статуту, вперше представленого в ООН.

Більшість країн на Землі – 123 з них – є учасниками договору, але є деякі помітні винятки, включаючи росію, а також США, Україну та Китай. Хоча Україна не є членом суду, вона раніше визнала його юрисдикцію.

Суд, до складу якого входять 18 суддів, термін повноважень яких становить дев'ять років, розглядає чотири види злочинів: геноцид, злочини проти людяності, злочини агресії та військові злочини.

МКС не проводить заочних судових процесів, тому путін має бути або виданий росією, або заарештований за межами росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу