ukenru
proveli-robotu-u-ponad-dvokh-desyatkakh-krayin-u-mzs-poinformuvali-pro-khid-viklyuchennya-rosiyi-z-oon

Провели роботу у понад двох десятках країн: у МЗС поінформували про хід виключення росії з ООН

 • 770247 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Міністерство закордонних справ ще не отримало звернення депутатів Верховної Ради щодо інформування про хід виключення росії з ООН, але детально поінформували про кроки у даному напрямку, передає УНН.

Цитата

“Побачили в ЗМІ інформацію про звернення депутатів Верховної Ради України поінформувати про хід виключення росії з ООН. Звернення ми наразі не отримували, але Міністерство закордонних справ України позитивно відзначає високий інтерес народних депутатів до теми виключення Російської Федерації зі складу Ради Безпеки ООН та ООН загалом”, – написав речник МЗС Олег Ніколенко у своєму дописі на Facebook.

Деталі

Речник зазначив, що МЗС України, залучивши найкращих українських та іноземних юристів-міжнародників, розробило детальну аргументовану позицію про нелегітимність перебування росії в Радбезі ООН та ООН в цілому і необхідність її виключення.

Він нагадав, що у грудні 1991 року російська делегація без жодних статутних підстав узурпувала в Раді Безпеки ООН крісло СРСР – держави, яка на той момент припинила своє існування. Набуття російською федерацією статусу постійного члена Радбезу ООН було незаконним.

26 грудня 2022 року МЗС зробило офіційну заяву та офіційно нотифікувало держави-члени ООН про початок системної кампанії із позбавлення рф статусу постійного члена Ради Безпеки.

Негайно після публікації офіційної заяви, МЗС України розпочало масштабну та системну дипломатичну роботу з мобілізації коаліції однодумців та просування теми виключення рф.

“Українські дипломати вже провели роботу у понад двох десятках країн з метою залучення їх до участі в глобальній адвокації виключення рф із РБ ООН. Крім того, МЗС вже працює з понад трьома десятками лідерів громадської думки та авторитетних представників політичних, академічних та експертних кіл для адвокатування української ініціативи. Залучаємо осіб, які б могли адвокатувати не лише в конкретних країнах, а і на міжнародному рівні”, – зазначив Ніколенко.

Він наголосив, що робота триває, тож кількість країн та адвокатів продовжить зростати. Нині МЗС України фіналізує план заходів та кроків публічної кампанії з адвокації виключення росії з Радбезу, паралельно проводячи консультації з партнерами щодо подальших дипломатичних кроків на цьому напрямі.

Питання виключення рф зі складу Ради Безпеки ООН є одним із пріоритетів зовнішньої політики України.

“Переконані, що втілення настільки комплексного завдання потребує консолідації всіх зусиль як в публічній, так і в політичній та дипломатичній площині. Ми відкриті до взаємодії та запрошуємо усіх зацікавлених народних депутатів України до об’єднання зусиль на цьому напрямі. Будемо вдячні за залучення народних депутатів для проведення роботи на всіх можливих рівнях і майданчиках”, – йдеться у заяві.

Доповнення

Деякі українські ЗМІ повідомили, що 101 депутат Верховної ради закликав міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу прозвітувати про хід виключення росії з Організації Об’єднаних Націй.

Українські Національні Новини

Політика