protestuvalniki-namagalisya-shturmuvati-zelenu-zonu-bagdada-cherez-spalennya-koranu-ta-irakskogo-prapora-v-daniyi

Протестувальники намагалися штурмувати зелену зону Багдада через спалення Корану та іракського прапора в Данії

 • 221631 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Сотні протестувальників спробували штурмувати сильно укріплену Зелену зону Багдада, у якій розташовані іноземні посольства та резиденція уряду Іраку, під ранок у суботу після повідомлень про спалення Корану групою ультранаціоналістів перед посольством Іраку в Копенгагені, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

У п'ятницю, за повідомленнями данських ЗМІ, члени ультранаціоналістичної групи Danske Patrioter спалили копію Корану та іракський прапор перед посольством Іраку в Копенгагені та транслювали акцію у прямому ефірі на Facebook.

Інцидент спровокував нічні протести у Багдаді. Висловлюючи підтримку впливовому іракському шиїтському священнослужителю та політичному лідері Муктаді ас-Садрі і несучи зображення лідера та прапор, пов'язаний з його рухом, поряд з іракським прапором, сотні протестувальників спробували увійти до Зеленої зони і зіткнулися з силами безпеки, перш ніж розійтися.

Протестувальників відтіснили сили безпеки, які заблокували міст Джумхурія, що веде до Зеленої зони, не давши їм дістатися до посольства Данії.

У заяві, зробленій у суботу, міністерство закордонних справ Іраку «рішуче та неодноразово засудило інцидент із образою Священного Корану та прапора Республіки Ірак перед посольством Іраку в Данії».

Воно закликало міжнародне співтовариство «негайно та відповідально протистояти цим злочинам, які порушують соціальний мир та співіснування в усьому світі». 

Ще одну акцію протесту заплановано у Багдаді на 18:00 за місцевим часом.

الشباب يتجمعون امام بوابات الخضراء تمهيداً للوصول الى السفارة الدنماركية pic.twitter.com/p4nQNvQcSP

— عباس الفاضلي (@313_tti) July 21, 2023

Доповнення

Акція протесту пройшла за два дні після того, як люди, обурені запланованим спаленням ісламської священної книги у Швеції, штурмували посольство Швеції у Багдаді. Протестувальники зайняли дипломатичний пост на кілька годин, розмахуючи прапорами та плакатами із зображенням Муктади ас-Садри, а також розпалюючи невеликий вогонь. Співробітники посольства були евакуйовані на день раніше.

За кілька годин прем'єр-міністр Іраку розірвав дипломатичні відносини зі Швецією на знак протесту проти осквернення Корану.

Прохач притулку з Іраку, який спалив копію Корану під час демонстрації минулого місяця у Стокгольмі, погрожував зробити те саме знову в четвер, але зрештою не підпалив книгу. Однак він відштовхував і наступав на нього, а також робив те саме з іракським прапором і фотографією ас-Садри і верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї.

У п'ятницю вдень тисячі людей вийшли на мирний протест в Іраку та інших країнах із мусульманською більшістю.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Великій Британії вулицю назвали на честь Зеленського

     • 265071 переглядiв

    Кримським мостом знову перекрили рух

     • 458761 переглядiв