prigozhina-mozhut-likviduvati-u-bilorusi-cnn

Пригожина можуть ліквідувати у білорусі, - CNN

 • 3766835 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. За словами експертів, з відправленням пригожина до білорусі, склалась ситуація, яка начебто дозволила всім фігурантам "зберегти обличчя", однак протистояння виставило путіна слабким і він цього не пробачить, про це пише CNN, передає УНН.

Деталі

Ватажок пвк "вагнер" євген пригожин погодився виїхати з росії до сусідньої білорусі в суботу, в результаті угоди, яку, очевидно, уклав президент білорусі олександр лукашенко. Угода передбачає, що пригожин відкликає свої війська з маршу на столицю, заявив у суботу речник кремля. Кримінальні звинувачення проти нього будуть зняті. Бійці "вагнера" не будуть притягнуті до відповідальності за участь у повстанні, а замість цього підпишуть контракти з міноборони росії - крок, який пригожин раніше відкидав як спробу привести свої воєнізовані сили у відповідність до закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримінальну справу щодо прігожина закриють. Він „піде до білорусі“ - речник путіна

Багато чого залишається незрозумілим, наприклад, що станеться з роллю пригожина у війні з вагнером та Україною, і чи всі його бійці будуть найняті на службу в російську армію за контрактом, пише CNN. Небезпека не минула для боса "вагнера", кажуть експерти.

Цитата

"путін не прощає зрадників. Навіть якщо путін скаже: "пригожин, їдь до білорусі", він все одно буде зрадником, і я думаю, що путін ніколи цього не пробачить", - сказала Джилл Догерті, колишній керівник московського бюро CNN і давній експерт з російських справ.

Вона додала, що цілком можливо, що Пригожина "вб'ють у білорусі", але це складна дилема для москви, оскільки доки пригожин "має якусь підтримку, він є загрозою, незалежно від того, де він знаходиться".

Путін зараз також стикається з реальними проблемами. Кілька експертів сказали CNN, що, хоча російський президент вижив у протистоянні, зараз він виглядає слабким - не тільки перед світом і своїми ворогами, але й перед власним народом і військовими. Це може становити ризик, якщо в москві є скептики або суперники, які бачать можливість підірвати позиції путіна.

"Якби я був путіним, я б турбувався про тих людей на вулицях ростова, які вітали людей "вагнера", коли вони від'їжджали", - сказав Догерті.

На одному відео, географічно визначеному і перевіреному CNN, видно, як натовп радісно вітає автомобіль пригожина, коли той виїжджає з ростова-на-дону. Автомобіль зупинився, коли одна людина підійшла і потиснула руку пригожину.

"Чому пересічні росіяни на вулиці вітають людей, які щойно намагалися здійснити державний переворот?", запитав Догерті. "Це означає, що, можливо, вони їх підтримують або вони їм подобаються. Хай там як, це дуже погані новини для путіна".

Стів Холл, колишній керівник операцій ЦРУ в росії, сказав, що навіть досвідчені спостерігачі за рф були вражені останніми подіями.

"Всі чухають потилиці. Єдиний сенс, який я можу винести з такого дня, як сьогодні, - це те, що двоє хлопців опинилися в безвихідній ситуації, і їм довелося шукати вихід з неї", - сказав він в інтерв'ю CNN. 

За словами Холла, пригожин, можливо, відчував, що відкусив більше, ніж міг проковтнути, коли його колона військ рухалася до москви. Але в той же час путін зіткнувся з цілком реальною перспективою того, що йому доведеться розгромити близько 25 000 найманців "вагнера". Відправлення пригожина до білорусі було кроком, який зберіг би обличчя для обох сторін. Але, за словами Холла, путін у підсумку залишився у гіршому становищі і ослаблений.

"Путін повинен був побачити, що це станеться, буквально кілька місяців тому. Побачимо, чим це закінчиться. Я не думаю, що історія ще не закінчилася", - сказав Холл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин планував виклик військовому керівництву рф впродовж тривалого часу - CNN

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Пригожина можуть ліквідувати у білорусі, - CNN

     • 3766835 переглядiв

    Бойовий БПЛА з вибухівкою впав біля села в рф - соцмережі

     • 911984 переглядiв

    Росія готувала бунт в українських тюрмах – Мін՚юст

     • 1712506 переглядiв