pributok-naybilshoyi-naftovidobuvnoyi-kompaniyi-planeti-vpav-na-38

Прибуток найбільшої нафтовидобувної компанії планети впав на 38%

 • 257895 переглядiв

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Прибуток найбільшої за видобутком і запасами нафти компанії планети Saudi Aramco у 2-му кварталі цього року впав на 38% через зниження цін на нафту. Про це пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Нафтова компанія Saudi Aramco в понеділок оголосила про прибуток у розмірі 30,08 мільярда доларів за другий квартал 2023 року, що є різким падінням порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли ціни на нафту різко зросли після вторгнення росії в Україну – понад 130 доларів за барель.

Зниження на 38 % у річному обчисленні "в основному відображає вплив нижчих цін на сиру нафту і ослаблення маржі нафтопереробки і хімічної промисловості", - йдеться в заяві, опублікованій на саудівській фондовій біржі, яка належить переважно державі.

Зниження відбулося після падіння чистого прибутку в першому кварталі на 19,25 %.

«Наші високі результати відображають нашу стійкість і здатність адаптуватися до ринкових циклів. Для наших акціонерів ми маємо намір розпочати виплату наших перших дивідендів, прив'язаних до результатів діяльності, у третьому кварталі», - сказав генеральний директор Амін Нассер.

Видобуток найбільшого світового експортера нафти знизився після того, як у квітні Ер-Ріяд оголосив про скорочення видобутку на 500 000 барелів на добу, що стало частиною скоординованих з іншими нафтовими державами кроків зі скорочення поставок на понад мільйон барелів на добу з метою підтримання цін.

Додамо

Саудівська Аравія володіє 90 % акцій Aramco. У червні Міністерство енергетики Саудівської Аравії оголосило про подальше добровільне скорочення видобутку на один мільйон барелів на добу, яке набуло чинності в липні і було продовжено до вересня.

Добовий видобуток нафти в королівстві зараз становить близько 9 мільйонів барелів на добу, що значно нижче заявленої добової потужності в 12 мільйонів барелів на добу.

Aramco є основним джерелом доходів для масштабної програми економічних і соціальних реформ спадкоємного принца Мухаммеда бін Салмана, відомої як "Бачення 2030", яка має на меті переорієнтувати економіку на викопні види палива.

Аналітики кажуть, що королівству потрібна ціна на нафту близько 80 доларів за барель, щоб збалансувати свій бюджет. Зараз ціни перевищують цей поріг, що є ознакою того, що нещодавнє скорочення поставок починає давати бажаний ефект.

Минулого року Aramco повідомила про рекордні прибутки в розмірі 161,1 мільярда доларів, що дозволило королівству вперше за майже десятиліття зафіксувати річний профіцит бюджету.

Однак це "були феноменальні цифри, зумовлені дуже специфічним набором геополітичних факторів, і керівництво Саудівської Аравії не могло прогнозувати витрати на "Бачення 2030" на основі таких результатів", - сказав Джеймі Інгрем, старший редактор Близькосхідного економічного огляду, пише AFP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові ціни на нафту наближаються до найвищих за рік

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Спека встановила новий рекорд у Києві

     • 314141 переглядiв

    путін може відвідати Туреччину наприкінці серпня - ЗМІ

     • 298380 переглядiв