prezydentka-yevroparlamentu-zaklykala-do-dii-shchodo-perehovoriv-pro-vstup-ukrainy-do-yes

Президентка Європарламенту закликала до дій щодо переговорів про вступ України до ЄС

 • 34927 переглядiв

Роберта Метсола, президент Європейського парламенту, заявила, що початок переговорів про вступ України до ЄС є політичним і моральним обов'язком, який визначається не доцільністю, а заслугами

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що Україна та Молдова досягли успіху "за найскладніших обставин", і наступним кроком має бути початок переговорів про вступ до ЄС, пише УНН з посиланням на Politico.

"Якщо умови виконані, коли вимог досягнуто, тоді ми повинні співставляти наші слова з діями", - сказала вона.

Це рішення, за її словами, "не буде ухвалено через політичну доцільність чи будь-яку прискорену процедуру", але воно буде "ґрунтуватися на заслугах".

З її слів, наступний крок щодо України є "політичною та моральною відповідальністю" ЄС. 

Попри різкий спротив прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо початку переговорів щодо вступу України - повторений сьогодні вранці, що може зірвати дводенний саміт - Мецола висловила надію, що ЄС зможе продемонструвати єдність.

Як повідомляє The Guardian, відповідаючи на запитання про перспективу одностайного рішення щодо продовження підтримки України, Мецола відповіла, що довіряє здатності Володимира Зеленського переконувати та здатності інших прем’єр-міністрів прийти до цього.

"Надзвичайно важливо, щоб Україна й надалі отримувала фінансову допомогу, щоб вона продовжувала захищатися, щоб боротися за наші цінності. Але є й наша моральна відповідальність. І ця відповідальність означає, що ми повинні мати можливість зробити наступний політичний крок", - сказала вона.

"Я реалістка, але я не песимістка, тому давайте почекаємо і побачимо, - сказала вона під час пресконференції. - У цій кімнаті є багато людей, які добре вміють переконувати".

Вона підтвердила, що вже лунають чутки про те, що боротьба за "перемогу" над Віктором Орбаном може тривати до вихідних, вказує The Guardian.

Мецола також наголосив на необхідності просування вперед із приєднанням Румунії та Болгарії до Шенгенської зони.

"Глобальна геополітична ситуація означає, що бездіяльність також має плату, - сказала вона. - Якщо ми залишимо вакуум, його заповнять інші учасники, які мають принципи, які дуже відрізняються від наших".

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі