За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, документ спрямований на посилення контролю за якістю і безпечністю харчових товарів.
“Прийняття даного закону є важливим кроком у посиленні контролю у сфері харчової безпеки”, — наголосив він.
Документом затверджуються базові принципи європейської системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні.
Закон передбачає запровадження зовнішнього щорічного аудиту компетентного органу (Держпродспоживслужби), до якого, в тому числі, залучатимуться представники громадськості. Водночас обмежується коло осіб, яким можуть делегуватися повноваження щодо здійснення державного контролю. Також запроваджується фіксований розмір штрафу за відповідний вид порушення тощо.
“Також документ запроваджує серйозні зміни у системі держконтролю — перевірки операторів ринку без попередження, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), фаховий державний контроль, вичерпний перелік питань для перевірки, механізм пом’якшення відповідальності щодо певних порушень”, — повідомили у Держпродспоживслужбі.
Як повідомляв УНН, у травні парламент підтримав законопроект “Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин”.
За словами нардепа С.Тригубенка, вказаний документ передбачає досить значущі зміни, спрямовані на посилення контролю за якістю і безпечністю харчових товарів.
“Відтепер контроль здійснюватиме лише один компетентний орган — Держпродспоживслужба, а перевірка виробників відбуватиметься без попередження. Підприємства, що мають позитивну репутацію, перевірятимуть рідко, проте до підприємств, в яких зафіксовані неблагополучні випадки, — навідуватимуться частіше”, — пояснив політик.