ukenru
prezident-moldovi-povidomila-pro-pogirshennya-zdorovya-saakashvili

Президент Молдови повідомила про погіршення здоров'я Саакашвілі

 • 216273 переглядiв

КИЇВ. 7 травня. УНН. Президент Молдови Майя Санду повідомила про погіршення здоров'я експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі та закликала грузинську владу забезпечити йому належне лікування, передає УНН.

Цитата

«Тривожні повідомлення про Саакашвілі – погіршення здоров'я. Закликаємо наших грузинських партнерів забезпечити колишньому президентові належне лікування та підтримати його одужання. "Право на здоров'я є фундаментальною частиною прав людини і нашого розуміння гідного життя", - написала Санду в Twitter.

Доповнення

Наприкінці квітня омбудсмен Людмила Денисова повідомляла, що громадянин України, голова виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїл Саакашвілі перебуває у вкрай тяжкому стані та потребує негайного лікування за кордоном.

Раніше

Одразу після затримання в Грузії 1 жовтня 2021 Саакашвілі був поміщений у в'язницю № 12 в Руставі. Саме в цій пенітенціарній установі, як правило, утримуються колишні державні службовці та співробітники силових структур.

8 листопада через погіршення стану здоров'я голодуючого Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці у Глданському районі Тбілісі. Адвокати та лікар скаржилися на нестерпні умови утримання експрезидента, постійний шум, який влаштовували ув'язнені, а також відсутність відповідного обладнання та команди лікарів у тюремній лікарні.

Незважаючи на те, що зазвичай ув'язнених відправляють лікуватися до цивільних лікарень, пенітенціарна служба відмовилася поширювати це правило на Саакашвілі, пояснюючи це тим, що утримання президента в незахищеній установі може спричинити масові заворушення.

Як компроміс, на 50-й день голодування, 20 листопада Саакашвілі був переведений у військовий шпиталь у Горі, де спочатку перебував у відділенні інтенсивної терапії, а потім проходив курс реабілітації. Там Саакашвілі припинив голодування.

Вже 30 грудня, після курсу реабілітації, він прибув із військового шпиталю в Горі назад до в'язниці міста Руставі.

Українські Національні Новини

Новини Світу