ukenru
prezident-litvi-pro-vidnosini-z-rf-mi-ne-mozhemo-zakriti-ochi-na-podiyi-v-ukrayini-ta-spravu-navalnogo

Президент Литви про відносини з РФ: ми не можемо закрити очі на події в Україні та справу Навального

 • 15995 переглядiв

КИЇВ. 18 лютого. УНН. Литва сподівається на поліпшення відносин ЄС з Росією, але при цьому не можна ігнорувати події в Україні та Білорусі, а також ситуацію з опозиціонером Олексієм Навальним. Про це заявив в інтерв'ю DW президент Литви Гітанас Науседа, передає УНН.

Цитата:

"Я сподіваюся на поліпшення наших відносин. Але, звичайно, ми не можемо закрити очі і сказати, що в 2014 році в Україні нічого не відбувалося, що в Білорусі нічого не відбувається, що Росія в цьому не бере участь. Ми не можемо ігнорувати ці факти", - вказав президент Литви.

Деталі

За його словами, у разі, якщо виникне ситуація, у якій "всі побачать, що Росія - це загроза сусідам і регіону", Євросоюз зможе знайти спільне рішення і ввести санкції за необхідності.

"Ми не можемо миритися з тим, що відбувається. Йдеться про отруєння Навального, про те, що в цій країні (Росії - ред.) переслідують його та інших лідерів опозиції. Я згоден з тим, що повинні бути введені санкції з боку Євросоюзу", - сказав Науседа, відповідаючи на запитання про слова Лаврова, що Росія буде готова розірвати відносини з ЄС у разі нових санкцій.

За словами Науседи, політика Євросоюзу повинна грунтуватися на цінностях, важливих для ЄС: права людини, верховенство закону.

Також він упевнений, що для ЄС важливо мати чітку стратегію відносин з Росією.

Що було раніше

Минулого тижня в інтерв'ю Лавров заявив, що Москва не виключає розриву зв'язків з Євросоюзом, якщо Брюссель буде вводити санкції, які створюють ризики для чутливих секторів російської економіки.

Після цього Кремль повідомив, ніби ЗМІ невірно трактували слова глави МЗС. Зокрема, зазначив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, Росія повинна бути готова до недружніх проявів з боку Євросоюзу, але хотіла б розвивати відносини з ЄС.

Своєю чергою у Євросоюзі, кажучи про нещодавні заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова щодо "розриву відносин", заявили, що головне - це поведінка і дії РФ.

Сам Лавров пізніше від своїх слів не відмовився. Міністр заявив, що Росія готова обговорювати з Євросоюзом всі проблеми, що накопичилися у відносинах, але нібито "каркас відносин був свідомо зруйнований за ініціативою Брюсселя".

Українські Національні Новини

Політика