ukenru
prezident-estoniyi-shukaye-zustrichi-z-putinim

Президент Естонії шукає зустрічі з Путіним

 • 15434 переглядiв

КИЇВ. 4 квітня. УНН. Посольство Естонії в Москві направило в МЗС РФ ноту, в якій просить про зустріч президента Керсті Кальюлайд з російським лідером Володимиром Путіним під час її робочого візиту в Москву 18 квітня. Про це повідомила глава відділу комунікації канцелярії президента Естонії Кайді Ахер, передає УНН з посиланням на err.ee.

"Нота була передана, але відповідь на неї поки не отримано", - додала Ахер.

За її словами, про зустрічі з іншими високопоставленими російськими чиновниками Керсті Кальюлайд на даний момент не клопотала.

Варто відзначити, що президент Естонії Керсті Кальюлайд відвідає Москву з робочим візитом 18 квітня. У столиці Росії вона візьме участь у відкритті відремонтованого будинку посольства Естонської Республіки.

Останній раз президент Естонії відвідував Росію 8 років тому - в 2011 році на повторному освяченні церкви Яані в Санкт-Петербурзі, яку побував Тоомас Хендрік Ільвес.

Відзначимо, не так давно, Кальюлайд заявила, що незважаючи на розбіжності між Росією і Естонією з якихось питань, вести діалог між країнами все одно потрібно.

"Насправді ми з Росією досить щільно співпрацюємо. У нинішньому фінансовому періоді є загальна програма Європейського союзу і Росії на 30 млн євро, це немало. Є співпраця в сфері прикордонного контролю та культури. У нашому Нарвському коледжі навчаються студенти з Росії, і так далі. Ми активно співпрацюємо на низовому рівні, і не можна про це забувати. Що ж стосується всього іншого - я завжди вважала: навіть якщо заздалегідь відомо, що з якихось питань домовитися особливо не вдасться, розмовляти все одно потрібно", - заявила Кальюлайд.

Додамо, що в Естонії ця зустріч визвала неоднозначну реакцію. Так, колишній міністр закордонних справ Естонії Марина Кальюранд і голова комісії із закордонних справ в попередньому складі Рійгікогу Марко Міхкельсон висловили здивування в зв'язку із запланованим візитом до Москви президента Естонії Керсті Кальюлайд.

"Відкриття відремонтованого посольства - недостатня причина для поїздки в країну, в яку тебе не запрошували", - сказала Кальюранд, додавши, що для президента "негідно відвідувати країну, з якою у нас немає добросусідських відносин і повсякденного зовнішньополітичного співробітництва".

Подив у зв'язку з поїздкою Кальюлайд висловив і Марко Міхкельсон, за оцінкою якого цей візит виник "на порожньому місці і вимагає в першу чергу роз'яснень від самого президента".

Раніше УНН повідомляв, що президент Естонії Керcті Кальюлайд взяла участь в традиційному марш-кидку скаутів, до якого приєдналося 1,3 тисячі осіб.

Українські Національні Новини

Новини Світу