premyer-polschi-khoche-zaklikati-novogo-kantslera-frn-vistupiti-proti-zapusku-pivnichnogo-potoku-2

Прем'єр Польщі хоче закликати нового канцлера ФРН виступити проти запуску "Північного потоку-2"

 • 15072 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив у четвер, що він закличе новопризначеного канцлера Німеччини Олафа Шольца виступити проти запуску російського проекту трубопроводу "Північний потік-2", на тлі того, як Варшава прагне зупинити газопровід, який, за її словами, буде використовуватися проти Європи з боку Росії. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата:

"Я закликаю канцлера Шольца не піддаватися тиску з боку Росії і не дозволяти використовувати "Північний потік-2" як інструмент шантажу проти України, інструменту шантажу проти Польщі, інструменту шантажу проти Європейського Союзу", — заявив Матеуш Моравецький під час візиту до Риму.

Доповнення

Раніше новий канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про наслідки для газопроводу "Північний потік-2" у разі вторгнення російських військ на територію України.

Будівництво магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 км (2468 км по двох нитках) завершено, і він технічно готовий до перекачування російського природного газу в Європу, проте газ ним поки не йде. Нещодавно Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі і передачі їй основних активів і кадрових ресурсів.

Тим часом різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Інфляція за підсумками року перевищить прогнози - НБУ

     • 24991 переглядiв

    Розмова Зеленського з Байденом очікується о 19:30 - ОП

     • 13806 переглядiв

    НБУ підвищив облікову ставку до 9% - через інфляцію

     • 11341 переглядiв