ukenru
premyer-indiyi-zaklikav-goliv-mzs-g20-podolati-rozbizhnosti-na-zustrichi-de-ukrayina-bude-sered-top-tem

Прем'єр Індії закликав голів МЗС G20 подолати розбіжності на зустрічі, де Україна буде серед топ-тем

 • 1519935 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав міністрів закордонних справ G20 подолати свої розбіжності та зосередитися на потребах світу, що розвивається, пише УНН з посиланням на BBC News.

Цитата

«Ми зустрічаємося під час глибоких глобальних розбіжностей. Ми несемо відповідальність перед тими, хто не перебуває в цьому залі», - сказав він міністрам у Делі.

Деталі

Індія хоче використати своє головування в G20 для порушення питань країн, що розвиваються, відомих як Глобальний Південь. Але розбіжності всередині групи через війну в Україні стануть випробуванням для індійської дипломатії, зазначає видання.

З промови Моді в четвер стало очевидно, що Індія хотіла укласти угоди, які могли б допомогти світові, що розвивається, і підстьобнути його глобальні амбіції.

«Після багатьох років прогресу сьогодні ми ризикуємо повернутися до цілей сталого розвитку. Багато країн, що розвиваються, борються з непосильною заборгованістю, намагаючись забезпечити продовольчу та енергетичну безпеку», - сказав він.

«Вони також найбільше страждають від глобального потепління, спричиненого багатшими країнами. Ось чому головування Індії в G20 спробувало дати голос Глобальному Півдню», - вказав Моді.

G20, до якої входять 19 найбагатших країн світу, а також Європейський Союз, забезпечує 85% світового економічного виробництва і дві третини населення.

Міністри закордонних справ, зокрема голова мзс рф сергій лавров, держсекретар США Ентоні Блінкен і Цінь Ган з Китаю, прибули на зустріч у Делі. Колишній індійський дипломат сказав виданню, що Індії доведеться «зробити щось особливе», щоб змусити їх не звертати уваги на свої розбіжності з приводу війни.

Експерти кажуть, що на Делі також чекає делікатне завдання слідувати своїй політиці неприєднання щодо війни, одночасно закликаючи інші країни знайти способи спільної роботи.

Делі чинить опір тиску і продовжує свою стратегію відмови від прямої критики росії, яка є найбільшим постачальником зброї в Індію.

Вона регулярно утримувалася під час голосування щодо резолюцій ООН, які засуджують війну в Україні, зокрема під час голосування на Генеральній Асамблеї ООН минулого тижня.

Вона також захищала своє рішення збільшити імпорт нафти з росії, кажучи, що повинна піклуватися про потреби понад мільярда людей.

Але вона говорила про важливість «Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету і територіальної цілісності держав» у своїх минулих заявах щодо України.

Заяву прем'єр-міністра Нарендри Моді в кулуарах саміту ШОС минулої осені було розцінено як непряму критику росії. «Сьогоднішня епоха - не війна», - сказав Моді на зустрічі в Узбекистані в присутності президента рф володимира путіна.

Аналітики кажуть, що, незважаючи на зусилля Моді, напруженість навколо України затьмарить переговори в четвер. Вона домінувала в заявах деяких членів G20 ще до початку зустрічі.

«Ця війна має бути засуджена», - заявив журналістам Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, якого цитує Reuters.

"Я сподіваюся, я впевнений, що дипломатичний потенціал Індії буде використаний для того, щоб росія зрозуміла, що ця війна має закінчитися", - сказав він.

У середу високопоставлений індійський дипломат Вінай Кватра заявив, що хоча війна в Україні буде важливим предметом обговорення, «питання щодо продовольчої, енергетичної безпеки та безпеки добрив, а також вплив конфлікту на економічні проблеми, з якими ми стикаємося», також отримають "належну увагу".

Доповнення

Минулого тижня міністрам фінансів G20 не вдалося дійти консенсусу щодо заключної заяви на зустрічі в місті Бангалор, першій міністерській зустрічі напередодні саміту наприкінці цього року.

Індії, що головує в G20, залишалося опублікувати підсумковий документ, у якому відзначалися «різні оцінки ситуації» в Україні всередині групи. Переговори міністрів закордонних справ у четвер, як зазначається, ймовірно, зіткнуться з аналогічними перешкодами.

Українські Національні Новини

Політика