premier-uhorshchyny-orban-znovu-vystupyv-proty-perehovoriv-pro-vstup-do-yes-z-ukrainoiu

Прем'єр Угорщини Орбан знову виступив проти переговорів про вступ до ЄС з Україною

 • 30986 переглядiв

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав зняти з порядку денного саміту ЄС рішення щодо початку переговорів про вступ України в ЄС. Відповідний лист він написав президенту Європейської ради Шарлю Мішелю. Про це пише Радіо Свобода, у розпорядженні якого опинилася копія документа, передає УНН.

Деталі

Є очікування, що …  Європейська Рада може й мусить схвалити рішення про початок переговорів про вступ з Україною та перегляд Багаторічної фінансової рамки на 2021 – 2027 роки. З огляду на нинішній рівень політичних та технічних приготувань ці очікування необґрунтовані

написав Орбан у листі.

Крім того, угорський прем'єр вдався до відкритої критики рекомендації Єврокомісії про вступ України. Орбан вважає, що це стане "кінцем політики ЄС із розширення як об'єктивного інструменту, що базується на цінностях".

З усією повагою закликаю вас не пропонувати Європейській Раді ухвалювати рішення з цих питань у грудні, оскільки очевидний брак консенсусу неминуче призведе до провалу. Європейська Рада має уникнути цього контрпродуктивного сценарію задля збереження єдності, що є нашим найважливішим активом

закликав Орбан.

Орбан також закликає не виносити на порядок денний рішення щодо макрофінансової допомоги України. Угорський прем'єр заявляє, що такі рішення нібито "необґрунтовані".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єврокомісії відповіли Орбану після заяв про питання початку переговорів з Україною про членство

В Європейській раді поки не коментували лист від угорського прем'єра.

Контекст

Саміт лідерів ЄС має відбутися 14-15 грудня. На зустрічі Євросоюз має вирішити, чи варто офіційно запрошувати Україну розпочати переговори про членство.

Також ЄС готує пакет фінансової допомоги Україні на суму близько 50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років. 27 країн-членів ЄС мають проголосувати за цей пакет допомоги на саміті 14–15 грудня.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Харкові через зсув ґрунту загинули двоє газовиків

     • 32252 переглядiв