pravozakhysnyky-podaly-do-sudu-na-niderlandy-za-postachannia-izrailiu-detalei-dlia-vynyshchuvachivf-35

Правозахисники подали до суду на Нідерланди за постачання Ізраїлю деталей для винищувачівF-35

 • 26931 переглядiв

Правозахисні групи подали до суду на уряд Нідерландів за постачання запчастин для літаків F-35 до Ізраїлю, звинувачуючи його у співучасті у військових порушеннях у Газі. Міністерство оборони Нідерландів заперечує, що F-35 пов'язані з серйозними порушеннями гуманітарного права.

У понеділок 4 грудня група правозахисних організацій подала до суду на уряд Нідерландів, стверджуючи, що постачання Ізраїлю запчастин для винищувачів F-35 сприяє порушенням міжнародного права в Газі.Про це повідомляє AFP, пише УНН.

Деталі

Справа стосується запчастин до F-35, що належать США, які зберігаються на складі в Нідерландах, які можуть бути відправлені до інших країн-партнерів F-35, таких як Ізраїль, за існуючими експортними угодами.

Oxfam Novib, одна з груп, які подали позов, заявила, що експорт "зробив Нідерланди співучасниками порушень законів війни та колективного покарання цивільного населення Гази".

Майже неймовірно, що ці бомби скидають завдяки голландській військовій підтримці. Це має припинитися,

- заявив Міхіель Серваес, директор Oxfam Novib.

Експерти з міжнародного права повідомили виданню, що права людини, ймовірно, порушуються обома сторонами конфлікту.

Постачаючи запчастини до зброї, Нідерланди ризикують стати співучасниками порушень міжнародного гуманітарного права,

сказала Дагмар Оудсхорн, директорка Amnesty International.

Міністерство оборони Нідерландів, яке контролює експорт, не коментує судову справу, але в листі до парламенту минулого тижня заявило, що, виходячи з наявної інформації, "не можна встановити, що F-35 причетні до серйозних порушень гуманітарного права війни".

На підставі поточної інформації про розміщення ізраїльських F-35 неможливо встановити, що F-35 причетні до серйозних порушень гуманітарного права війни,

- йдеться в листі.

Але Лісбет Зегвельд, адвокат із прав людини, сказала журналістам: "Очевидно, що ці літаки використовуються над Газою для проведення повітряних бомбардувань і допомоги наземним військам".

Доповнення

Міністерство охорони здоров'я Гази, кероване ХАМАС, повідомляє, що з 7 жовтня під час війни там було вбито понад 15 500 людей, більше половини з них - жінки та діти.

За даними ізраїльської влади, Ізраїль пообіцяв розгромити ХАМАС у відповідь на напади бойовиків 7 жовтня, у результаті яких загинуло близько 1200 осіб, переважно цивільних.

Нагадаємо

The New York Times отримала документ, в якому детально описана атака ХАМАСу на Ізраїль, яка сталася 7 жовтня. Офіційні особи знали про цей документ ще рік тому, але вважали план занадто складним для ХАМАС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль готуються вбивати лідерів ХАМАС по всьому світу після закінчення війни в Газі - WSJ

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Рівному жінка народила 17-ту дитину

     • 24630 переглядiв

    Оксфордський словник назвав слово 2023 року

     • 27210 переглядiв

    На Полтавщині чоловіка придавило під час ремонту легковика

     • 24985 переглядiв

    Після свята Миколая в Україну повернеться сніг

     • 24418 переглядiв