ukenru
povyazanim-z-rf-auditoram-zaboronili-robotu-v-ukrayini

Пов'язаним з рф аудиторам заборонили роботу в Україні

 • 135060 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Верховна Рада сьогодні проголосувала за припинення аудиторської діяльності в Україні аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, які пов’язані з рф. Також спрощено умови аудиту та аудиторської діяльності, повідомила нардеп з профільного комітету Вікторія Кінзбурська у Telegram, пише УНН.

Йдеться про ухвалений в цілому проект закону про внесення змін до Закону України "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" щодо забезпечення аудиторської діяльності на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки (№ 7347).

Деталі

"Метою законопроекту є створення правових механізмів захисту економічних інтересів держави, зокрема, шляхом обмеження доступу до відомостей про фінансову діяльність українських підприємств тих суб’єктів аудиторської діяльності, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є громадяни країни, що здійснює збройну агресію проти України", - пояснюють розробники.

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає виключення з Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності аудиторів, які:

  • мають громадянство країни, що здійснює збройну агресію проти України,
  • включені до відповідних публічних реєстрів країни, що здійснює збройну агресію проти України, 
  • працюють чи мають власність, здійснюють управління аудиторськими фірмами, що зареєстровані у країні, що здійснює збройну агресію проти України,
  • суб’єктів аудиторської діяльності, які мають у складі засновників (учасників, акціонерів) прямо або опосередковано громадян чи суб’єктів господарювання країни, що здійснює збройну агресію проти України,
  • суб’єктів аудиторської діяльності, які є учасниками мережі, зареєстрованої на території країни, що здійснює збройну агресію проти України, та невключення до Реєстру відповідних аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності.

Також ним спрощуються вимоги до внутрішньої організації суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, тимчасово припиняються перевірки з контролю якості аудиторських послуг суб’єктів аудиторської діяльності, а також незастосовується відповідальність за порушення, зокрема щодо подання відомостей про аудитора та суб’єкта аудиторської діяльності для оприлюднення у Реєстрі, оприлюднення звітів суб’єктами аудиторської діяльності, сплати внесків на користь ОСНАД та АПУ тощо.

Також з огляду на ризик поглиблення дефіциту кадрів спрощується процедура входження аудиторів до професії та проходження безперервного професійного навчання.

Доповнення

В Україні створили комісію з аудиту збитків, які завдала рф.

Українські Національні Новини

Політика