povorotniy-moment-dlya-prognozu-pogodi-nova-sistema-shi-graphcast-viperedzhaye-svitovi-superkompyuteri

Поворотний момент для прогнозу погоди: нова система ШІ GraphCast випереджає світові суперкомп’ютери

 • 38603 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. За даними дочірньої компанії Google DeepMind, її остання розробка додатку зі штучним інтелектом під назвою GraphCast, дає швидші та точніші прогнози погоди, ніж традиційні прогнозні моделі, що працюють на суперкомп’ютерах. Про передає УНН із посиланням на науковий журнал Science.

Деталі

Дочірня компанія Google DeepMind представила останню розробку додатку зі штучним інтелектом під назвою GraphCast, стверджуючи, що він надає навіть більш швидші та точніші прогнози, ніж комп’ютерні програми, які традиційно використовуються.

За 90 відсотками показників, таких як температура, швидкість вітру або вологість, GraphCast виявився кращим, ніж три- та десятиденні прогнози Європейського центру середньострокових прогнозів погоди (ECMWF). Про це зокрема свідчать результати експертного дослідження наукового журналу «Science», для проведення якого дослідники з Google DeepMind порівняли прогнози двох систем.

Повідомляється, що робоча версія GraphCast була розгорнута на веб-сайті ECMWF. У вересні ця система точно передбачила приблизно за дев’ять днів наперед, що ураган Лі обрушиться на Нову Шотландію. Для порівняння, традиційні методи прогнозування висвітлювали Нову Шотландію лише приблизно за шість днів до цього. Вони також дали менш послідовні прогнози щодо часу та місця виходу негоди на сушу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кембриджський словник назвав словом року "галюцинувати" про ШІ

Українські Національні Новини

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    Харків під ударами окупантів — ОВА

     • 77394 переглядiв

    Фаріон подає позов до суду через своє звільнення

     • 43215 переглядiв

    Такого ще не було: росію виключили з виконавчої ради ЮНЕСКО

     • 45801 переглядiв