ukenru
povernennya-z-polonu-za-200-tis-grn-sbu-kazhe-pro-aktivizatsiyu-shakhrayskikh-skhem-z-rodichami-viyskovikh

Повернення з полону за 200 тис. грн: СБУ каже про активізацію шахрайських схем з родичами військових

 • 234165 переглядiв

КИЇВ. 27 жовтня. УНН. На темі військовополонених наживаються шахраї, які за грошову винагороду пропонують “допомогу”. Про це під час брифінгу повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко, передає кореспондент УНН.

Цитата

"СБУ бачить одну досить негативну і навіть загрозливу тенденцію, що стосується теми військовополонених. Зокрема, фіксується зростання шахрайських схем, пов’язаних із родичами військовополонених. Невідомі особи телефонують близьким наших людей, які знаходяться у полоні, і пропонують свою нібито допомогу. За це шахраї вимагають окрему плату, і їхні розцінки залежать від емоційного стану людей", – повідомив Дехтяренко.

Деталі

Він додав, що за даними, отриманими під час досудового розслідування, встановлено, що серед таких псевдопослуг є: фейкова телефонна розмова із людиною, яка перебуває в полоні, її оцінюють у суму від 10 до 50 тисяч грн; фейкове повернення з полону, яке оцінюють у суму від 50 до 200 тисяч грн; фейкове повернення тіла загиблого, яке в середньому оцінюють у суму близько 10-ти тисяч грн.

«Звичайно, що жодну із цих міфічних обіцянок шахраї не можуть виконати, а після отримання грошей онлайн вони або зникають, або придумують інші причини, щоби видурювати гроші у людей. Для правдоподібності своїх слів, шахраї моніторять інтернет, де збирають дані про безвісти зниклих та загиблих українських воїнів, а також дані про їхніх членів сімей. Здебільшого організатори таких схем перебувають на тимчасово окупованих територіях та у спільники беруть людей, які знаходяться на підконтрольній уряду території. Ці люди безпосередньо займаються пошуком інформації, допомагають здійснювати дзвінки на інші маніпуляції», – зазначив Дехтяренко.

Він закликав не надавати інформацію про полоненого і власні персональні дані нікому, окрім державних органів. А в разі звернення шахраїв, які пропонують такий вид “допомоги”, одразу звертатися на гарячу лінію Служби безпеки України.

Нагадаємо

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну вже здійснено 28 обмінів та звільнено 978 осіб.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП