ukenru
povernennya-avakova-voseni-yak-vid-zelenskogo-zalezhit-chi-bude-eksministr-mvs-v-komandi-prezidenta-abo-opozitsiyi

Повернення Авакова восени: як від Зеленського залежить, чи буде ексміністр МВС в команді президента або опозиції

 • 28410 переглядiв

Коли, як і в якій ролі повернеться в українську політику найвпливовіший міністр.

КИЇВ. 22 липня. УНН. На минулому тижні, останні дні роботи п'ятої сесії Верховної Радою закінчилося гучною кадровою ротацією, міністра МВС Арсена Авакова відправили у відставку. З того часу журналісти намагаються по крупицях дізнатися деталі того, чим далі планує зайнятися Аваков. Також великим питанням залишається, на яких умовах пішов Аваков, і яким може бути його повернення в українську політику? Розбирався УНН.

почесне заслання

Про деталі догляду Арсена Авакова розповів його багаторічний соратник заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами попросив подати у відставку з поста особисто президент Володимир Зеленський.

"Зеленський не обіцяв Арсена Авакова, що вони будуть працювати разом весь термін президентства. Рішення президента було - запропонувати Арсену Борисовичу піти у відставку, Арсен Борисович прийняв це рішення, воно було абсолютно спокійне, зважене, воно досить давно готувалося. І в вузькому колі це було давно відомо. Ніякого відношення візит і зустріч з тимчасово повіреним США Джорджем Кентом не мали до подій про відставку міністра, як і багато інших домисли з телеграм-каналів ", - розповів Геращенко.

Політологи пояснюють, що як раз зараз дозріли причини, які нам невідомі, але мирний відхід говорить багато про що. Аваков розуміє, що триматися за владу при автократії Зеленського занадто погано. Президент неодноразово говорив членам своєї команди, що ті, хто йдуть на прохання, залишаються близькими до команди, ті, хто вважають за краще скандали і розповідають про свої права, швидко вилітають з обойми. Тому при пропозиції написати заяву Аваков спокійно вирішив відійти в сторону і подивитися, що буде далі.

Перша версія, яка з'явилася відразу після голосування - Аваков може стати наступним мером Харкова. Такі розмови спровокував голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко, який порахував екс-міністра найкращою кандидатурою на посаду мера Харкова. Однак опитані експерти такий варіант виключають відразу, з всеукраїнського рівня йти Аваков на регіональний точно не буде. Експерти пояснюють, що Аваков і так має вплив в цьому регіоні, а на виборах мера Харкова, які відбудуться цієї осені, для нього буде достатнім завести свою людину. "Для нього важливо в Харків завести союзника, без сумніву це Терехов. Сам він не піде, я в це не вірю" - говорить політолог Андрій Бузаров.

Друга версія - йому запропонували мирний відхід в обмін на крісло прем'єр-міністра. Однак і цей варіант експерти називають малореалістичним сценарієм.

Колишній в.о. міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко каже, що Аваков мітить навіть на більш високу посаду, ніж прем'єр-міністр, хоча на якийсь період, можливо, його б це влаштувало.

"Як перехідний період може він і пішов би на прем'єр-міністра. Може, таким чином, його і вмовили написати заяву, тому що, особисто для мене, він дуже швидко погодився на це. Тому спочатку мова може йти про прем'єр-міністра, але потім все будуть все шкодувати, що призначили його на цей пост. Тому що він так просто не йде. Я вважаю у Авакова президентські амбіції ", - говорить Корнієнко.

Схоже, це розуміють і в президентській команді, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія висловив сумнів, що у фракції знайдуться голоси, щоб Аваков зайняв крісло прем'єр-міністра. Однак в партії говорять, що Аваков може повернутися в уряд в уже вересні.

"Є пропозиція восени, коли почнеться новий політичний сезон, побачити його в якийсь іпостасі в команді. Це буде за домовленістю сторін вирішуватися вже в вересні. Якщо брати уряд, у нас є 3-4 віце-прем'єра, це теж опція. Мені здається, що йому треба якщо йти, то тільки на підвищення, на посаду віце-прем'єра ", - сказав Арахамія.
Однак політичні аналітики одностайно говорять, що при президенті Зеленський Аваков прем'єр-міністр - політичний міф. А свій політичний проект зараз Авакову просто не цікавий.

"Яке політичне майбутнє у Авакова залежить від дій Зеленського в наступні кілька місяців. Я впевнений, що в найближчі місяці на держслужбу він точно не піде. Аваков і так зберігає вплив, йому на даний момент цього досить. Він поки буде перебувати на політичній пенсії з можливістю контролю суспільно-політичних процесів в країні ", - говорить Бузаров.

Осінь все вирішить

Головна політична гра почнеться восени. Зараз колективний Аваков буде продовжувати зберігати свій вплив в суспільно-політичному секторі, і його активність залежить виключно від дій Зеленського і команди президента. Для Авакова є червоні лінії, і якщо президент їх перейде, це може спровокувати активне втручання в політичну сферу.

"Непідконтрольні групи, (Ред:" Нацкорпус ", і" Азов "вважаються структурами, які були під контролем Авакова), швидше за все, залишаться в руках того, хто пішов. Ми не знаємо, на яких умовах він пішов і чи були вони, тому вкрай складно прогнозувати що буде. Якщо домовленостей не було, і він піде в самостійне опозиційну політику, тоді у нинішньої влади будуть проблеми ", - говорить колишній в.о. міністра внутрішніх справ Корнієнко.
Зараз Україна входить в жорсткий цикл переговорів з нашими західними партнерами. Стала відома дата першого візиту Володимира Зеленського в США - 30 серпня.

"Президент Байден з нетерпінням чекає можливості вітати президента України Володимира Зеленського в Білому будинку 30 серпня 2021 року. Візит підтвердить непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям триваючої агресії Росії в Донбасі і Криму. Наша тісна співпраця в галузі енергетичної безпеки і наша підтримка зусиль президента Зеленського по боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на наших спільних демократичних цінностях ", - повідомила прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі.

Те, що тема Донбасу буде ключовою на зустрічі, викликає в експертів побоювання. За словами політичного радника Олександра Харебіна, ймовірність того, що тільки за підсумками женевської зустрічі Путіна і Байдена Україна протягом півроку отримає однозначна вимога, під соусом якоїсь допомоги і підтримки - імплементувати Мінські угоди.

"Знаючи позицію Авакова, що ніякого Мінська в українській державності не буде. Не дарма ж він Харківську ОДА відстоював і добробати створював, щоб втюхати Донбас в українське тіло, в тому вигляді в якому він є. І небажання прикривати якісь заварушки, і щоб не легітимізувати подальшу реінтеграцію, якщо вона відбудеться, це в тому числі, може бути причиною піти зараз ", - говорить Харебін.

Саме домовленості Зеленського з Ангелою Меркель і Джо Байденом в цьому контексті можуть стати ключовими для подальших дій Авакова.

Бузаров каже, перше, що може спровокувати спалах Авакова - якраз домовленості щодо врегулювання ситуація на Донбасі. "Думки з приводу майбутнього врегулювання на Донбасі, виконання Мінських угод у Зеленського і Авакова кардинально розходиться. Думаю у них немає спільної точки зору, якщо раптом почнеться імплементація формули Штайнмайера або якісь речі з врегулюванням на Донбасі, я не виключаю, що Аваков може бути відкрито проти. Друге, це майбутнє державного устрою України від цього залежить активність Авакова, тобто якщо буде спроба переформатування країни, умовно кажучи, федералізації. - реакція теж буде. Це два пункти, які можуть спровокувати Авакова на активні дії ", - говорить політолог.

Юрій Романенко, співзасновник "Українського інституту майбутнього", каже, що у Авакова є чітке розуміння, в якому напрямку зараз рухається країна і з чим Зеленський зіткнеться вже в найближчі місяці. І у випадку великої дестабілізації, коли всі почнуть кидатися в пошуку сильної руки, Аваков зберігаючи свій політичний і силовий вплив, буде вибирати на якій він стороні - в команді президента або опозиції.

Українські Національні Новини

Політика