povernennia-karpat-ta-inhultsia-debiut-livoho-bereha-previu-pershoho-turu-upl

Повернення “Карпат” та “Інгульця”, дебют “Лівого берега”: прев’ю першого туру УПЛ

 • 15175 переглядiв

Сьогодні розпочинається новий сезон Української прем'єр-ліги. Огляд ключових матчів першого туру, трансферів команд та прогнозів букмекерів на стартові поєдинки чемпіонату.

Вже сьогодні о 15:30 матчем між рівненським "Вересом" та львівськими "Карпатами" стартує черговий розіграш сезону Української прем’єр ліги. Цього сезону до вищого дивізіону вдалося повернутися "Інгульцю" та оновленим "Карпатам", а також дебютує в вищій лізі столичний "Лівий берег". УНН вирішив розповісти про підготовку команд до нового сезону УПЛ, трансферні підписання, прогнози букмекерів, та де дивитися матчі Прем’єр-ліги. 

"Верес" - "Карпати" 

Відкривати новий сезон УПЛ випало "Вересу" з "Карпатами", які зіграють на рівненському "Авангарді". Стартовий свисток пролунає о 15:30. 

Минулого сезону "Верес" зайняв в УПЛ 13 місце в турнірній таблиці, що дозволило команді зіграти перехідні матчі за право виступати в Прем'єр-лізі. Рівненський клуб у стикових матчах переміг "Епіцентр", що дозволило зберегти право виступати у вищому дивізіоні. 

"Верес" переміг 4:2 за сумою двох матчів та зберіг місце в Прем’єр-лізі, а "Епіцентр" - залишився у Першій лізі. 

Натомість "Карпати" зайняли друге місце в чемпіонаті Першої ліги, що дозволило "левам" підвищитися у класі. 

Зазначимо, що перед стартом сезону головний тренер "Карпат" Мирон Маркевич, який 5 разів очолював львівський клуб, залишив свій пост. Новим коучем призначено Владислава Лупашка, який до цього тренував "Інгулець". 

За нову історію "Карпат", команди пересікалися лише тричі і то було це в товариських іграх. Одного разу команди зіграли внічию - 1:1 та двічі перемогли "Карпати" - 3:0 та 2:1. 

"Верес" у "предсезонці" провів 8 матчів, в яких двічі переміг, одного разу зіграв внічию, а решту матчів програв. "Карпати" провели 6 контрольних матчів, в яких перемогли лише один раз, тричі зіграли внічию та двічі програли. 

Влітку "Верес" запросив групу новачків - досвідчених Руслана Степанюка, Романа Гончаренка, а також воротаря Андрія Кожухаря та центрального півзахисника Георгі Куція. Однак, клуб втратив кілька ключових виконавців - воротаря Євгена Паста, захисників Василя Курка, Жуліо Сезара, Дениса Балана, півзахисників Андрія Кухарука, Євгена Банаду, Олександра Кучеренка та нападника Михайла Шестакова. 

"Карпати" також добряче укомплектувалися перед стартом УПЛ, підписавши Олександра Кемкіна, Володимира Адамюка, Дениса Мірошніченка, Ореста Кузика, Рікардо Альвареса, Стеніо та Максима Мельниченка, який є капітаном збірної України U-19, півфіналістом Євро-2024. 

Максим Мельниченко (гравець ФК "Карпати", капітан збірної України U-19)

Букмекери дають однакові коефіцієнти на перемогу команд. На перемогу "Вереса" - 2,67, а на "Карпат" - 2,82. На нічию - 3,35. 

Матч між "Карпатами" та "Вересом" у благодійній грі минулого року

"Кривбас" - "Чорноморець" 

Другий матч першого туру УПЛ та заключний ігрового дня відбудеться у Кривому Розі між "Кривбасом" та одеським "Чорноморцем". Минулого сезону криворізька команда стала, напевно, головним відкриттям, адже половину сезону боролася за вищі нагороди. У результаті підопічним Юрія Вернидуба вдалося завоювати бронзові медалі чемпіонату, поступившись лише таким грандам, як "Динамо" та "Шахтар". 

"Чорноморець" минулого сезону посів 12 місце. 

Зазначимо, що третє місце дозволило "Кривбасу" потрапити у єврокубки - 8 серпня криворізький клуб зіграє проти чеської "Вікторії Пльзень" за право виступати у Лізі Європи. 

Стартовий свисток пролунає о 18:00.

Після відновлення "Кривбасу" у 2020 році, який був сформований на базі іншої криворізької команди - "Гірник", команди провели між собою 5 матчів, один з яких - у Кубку України. 

У трьох матчах перемогу отримав "Кривбас", а "Чорноморець" одного разу переграв криворізький клуб в чемпіонаті України та одного разу у кубку. 

Суперники зустрічались двічі в минулому чемпіонаті, й тоді обидва поєдинки залишились за червоно-білими: 1:0 – вдома, 2:1 – на виїзді.

"Кривбас" провів 7 спарингів у це міжсезоння, де переміг три рази, тричі зіграв внічию та одного разу програв. 

"Чорноморець" на зборах провів на одну гру більше, ніж "Кривбас", у яких тричі переміг, двічі зіграв внічию та тричі програв.  

Зазначимо, що обидві команди перед стартом команди втратили свої ключових виконавців. Захисник "Кривбасу" Данило Бескоровайний перейшов до житомирського "Полісся", а "Чорноморець" втратив лівого захисника, який перейшов у київське "Динамо", Максима Брагару. 

Данило Безкоровайний

Максим Брагару (справа)

Окрім Бескоровайного, табір команди з Кривого Рогу залишили Микита Татарков, Роман Дебелко та Віктор Блізніченко, який повернувся з оренди до "Динамо". 

Натомість криворіжцям вдалося підписати нових гравців, серед яких - Олександр Драмбаєв, Ігор Снурніцин, Олександр Романчук, Бакарі Конате, Матео Аморозо. 

Одеситам вдалося підписати низку вільних агентів, а також взяти декілька гравців в оренду, зокрема, Богдана Білошевського, Дениса Янакова, Олексія Хобленка, Данила Удода, а також досвідчених Артура Рудька та Богдана Бутка. 

Букмекери віддають "Кривбасу" впевнену перемогу - коефіцієнт 1,38. На перемогу "Чорноморця" можна поставити з коефіцієнтом 9, а на нічию дають 5,1. 

"Кривбас" - "Чорноморець" минулого сезону 

"ЛНЗ" - "Лівий берег"

Другий день першого туру відкриє поєдинок між черкаським "ЛНЗ" та київським "Лівим берегом". Зазначимо, що новачку УПЛ "Лівому берегу" вдалося пробитися у вищу лігу завдяки зняттю з чемпіонату "Дніпро-1", а також перемозі в "кубку чотирьох", в якому розігрувалася путівка у Прем’єр-лігу. "ЛНЗ" минулого сезону зайняв 7 місце. 

Кияни в пів фіналі обіграли в серії пенальті "Металіст-1925", а у фіналі розгромно перемогли "Минай" - 3:0. 

"ЛНЗ" та "Лівий берег" офіційно перетиналися двічі ще за часів виступу обох команд у Другій лізі України. Тоді команди здобули по одній перемозі. В липні цього року команди зіграли товариський матч, де сильнішим виявився "ЛНЗ" - 2:1. 

Перед стартом сезону "ЛНЗ" провів 7 товариських поєдинків, в яких переміг 4 рази, одного разу зіграв внічию та двічі програв. 

"Лівий берег" на зборах провів лише 4 гри, в яких отримав дві перемоги, зіграв внічию та поступився "ЛНЗ". 

Матч розпочнеться о 13:00 на "Черкаси-Арена". Букмекери віддають перевагу "ЛНЗ", на перемогу якого можна поставити з коефіцієнтом - 1,7. На нічию дають - 3,9, а на перемогу "Лівого берега" - 5,5. 

"ЛНЗ" проти "Лівого берегу" в товариському матчі

"Ворскла" - "Шахтар" 

Наступний матч відбудеться у Полтаві о 15:30, де місцева команда "Ворскла" прийматиме донецький "Шахтар". Минулого сезону в рамках УПЛ команди пересікалися двічі, де сильнішим, хоч із мінімальним рахунком, виявлялися "гірники" - 2:1 та 1:0. Також в фіналі кубку України "Шахтар" переграв "Ворсклу" з рахунком - 2:1. 

Загалом команди провели 67 ігор в чемпіонаті та кубку України, в яких 48 перемог отримав "Шахтар", а також 7 перемог - "Ворскла". Ще в 12 матчах була зафіксована нічия. Різниця м’ячів - 163:42 на користь "Шахтаря". 

У минулому сезоні "Шахтар" став чемпіоном УПЛ, а "Ворскла" посіла 9 місце. 

Порівняно з минулим сезоном у складі "Ворскли" відбулося багато змін. До "Вересу" перейшов найкращий бомбардир Степанюк (7 голів в минулому чемпіонаті УПЛ), завершили свої відносини з полтавчанами Наджіб Якубу, Феліпе Родрігес, Сантана, Амілкар Коджові, повісив бутси на цвях старожил клубу Володимир Чеснаков, який провів у "Ворсклі" всю кар’єру, зігравши 416 матчів, у яких забив 17 голів.

Володимир Чеснаков 

Натомість долучилися до команди Сергія Долганського два колишніх представники "Чорноморця" (захисник Лука Гучек та нападник Самсон Ієде), форварди Деміп Шкрієль (з Чорногорії) та Денис Ндукве ("Полісся"), захисник Олександр Чорноморець ("Колос"). 

У 5 матчах, які "Ворскла" провела у міжсезоння, "ворскляни" жодного разу не програли - 4 перемоги, одна нічия. 

У це міжсезоння "Шахтар" повернув з оренди низку своїх вихованців, а також підписав декілька гравців, зокрема в оренду з німецького "Вольфсбурга" прийшов центральний півзахисник Бартол Франьїч, а також придбали із "Сфаксьєна" захисника Алаа Грама, воротаря "Колоса" Кирила Фесюна. Також "гірників" покинули дві легенди клубу - Дмитро Чигринський та Ярослав Ракицький. 

Контрольні ігри "Шахтар" провів із більш іменитими суперниками, на відміну від "Ворскли". Зокрема донеччани провели дві гри із загребським "Динамо", в яких зіграли внічию та програли (2:2 та 0:1).

Також "Шахтар" програв англійському "Іпсвічу" - 0:1 та двічі переміг турецькі гранди - "Бешикташ" та "Різеспор" - 1:0 та 5:0 відповідно. 

Букмекери віддають "гірникам" впевнену перемогу, на яку можна поставити з коефіцієнтом - 1,34. На перемогу "Ворскли" букмекери дають коефіцієнт 11,5, а на нічию - 5,8. 

Форвард "Шахтаря" Данило Сікан забиває гол у ворота Павла Ісенка

"Оболонь" - "Колос"

Матч між столичною "Оболонню" та ковалівським "Колосом" відбудеться о 15:30 у Києві на "Оболонь Арені". Минулого сезону зустрічі між командами завершилися "сухими нулями" на табло. Загалом же в рамках УПЛ команди зустрічалися два рази. 

Також команди зустрічалися в Першій-лізі, де перевагу в перемогах має "Колос" - чотири перемоги, одна нічия та одного разу "Оболонь" виявилася сильнішою. 

Ковалівський клуб у міжсезоння провів низку спарингів із українськими клубами, в яких перемогли чотири рази, двічі зіграли внічию та одного разу поступилися із мінімальним рахунком "ЛНЗ" - 1:2. 

Як вже зазначалося, команду залишили воротар Кирило Фесюн, Роман Гончаренко, Олександр Чорноморець, Андрій Богданов, Вадим Мілько, який перейшов в тренерський штаб юнацької команди, Богдан Тотовицький та форвард Ранжел. 

Фесюн у формі "Шахтаря"

Однак, "Колос" поповнився і низкою нових виконавців, зокрема з "Дніпро-1" перейшов форвард Максим Третьяков, із грузинського "Діла Горі" перейшов півзахисник Ніка Гагнідзе, а також вільним агентом підписали досвідченого Ігоря Харатіна. 

Після збереження прописки в УПЛ через стикові матчі з "Лівим Берегом" футболісти "Оболоні" (зайняли 13 місце в чемпіонаті) зіграли на зборах 7 матчів, в яких в перших трьох матчах програли, після чого здобули чотири перемоги. 

Головна втрата "Оболоні" - бомбардир Ігор Краснопір, який забив за киян 6 голів у минулому сезоні. Краснопір перейшов у "Рух", а також вже встиг відзначитися голом на Олімпійських іграх у Парижі в матчі проти Марокко. 

Ігор Краснопір 

В "Епіцентр" поїхав центральний півзахисник Євген Запорожець, завершився контракт у правого захисника Дмитрія Нагієва, а також закінчив кар’єру досвідчений воротар Артем Кичак. 

Натомість з "Руху" прибув молодий нападник Денис Теслюк, з "Вереса" - досвідчений захисник Василь Курко, з "Минаю" - опорний півзахисник Вадим Вітенчук, з "Металіста 1925" - атакувальний універсал Костянтин Бичек. 

Букмекери не можуть виявити сильнішого в цій парі, тому на перемогу обох команд дають однаковий коефіцієнт - 2,9. На нічию - 2,9. 

"Колос" - "Оболонь" 

"Зоря" - "Інгулець" 

Заключний матч першого туру у Києві на арені "Динамо ім. В. Лобановського" зіграють луганська "Зоря" та петровський "Інгулець", який повернувся в УПЛ після річної перерви. Матч розпочнеться о 18:00. 

Зазначимо, що під час минулої кампанії луганці приймали своїх суперників на арені "Лівий Берег", але президент киян Микола Лавренко повідомив, що стадіон київської команди віддадуть в оренду тільки донецькому "Шахтарю".

Загалом у рамках УПЛ "Зоря" та "Інгулець" зустрічалися 6 разів, в яких луганчани отримали 4 перемоги, одного разу була зафіксована нічия, а також одного разу виявилася сильнішою команда з Петрово. 

В міжсезонні "Зоря" зіграла 7 матчів, в яких вдалося перемогти двічі, тричі зіграти внічию та двічі програти. 

Перед стартом сезону "Зоря" взяла в оренду двох гравців київського "Динамо" - форварда Беніто та Олексія Гусєва. Також була продовжена оренда атакувального півзахисника "Динамо" Артема Слесаря. Луганчани також знову взяли в оренду у киян півзахисника Олександра Яцика та нападника Ігоря Горбача. 

"Інгулець" на зборах провів лише чотири гри, в яких одного разу переміг, двічі програв та зіграв внічию. 

Букмекери віддають перевагу "Зорі" - 1,8 коефіцієнт на перемогу луганчан. На перемогу "Інгульця" - 4,35, а на нічию 3,7. 

"Інгулець" - "Зоря" в сезоні 2020/2021, коли луганчани обіграли суперника 5:1 

Перенесені матчі 

Матчі між "Олександрією" та "Динамо", а також між "Рухом" та "Поліссям" було перенесено у зв’язку із викликом гравців до складу Олімпійської збірної України. 

Всі матчі можна буде переглянути на телеканалі УПЛ ТБ. Він доступний у багатьох провайдерів, на ОТТ-платформах, у кабельних мережах (Setanta Sports, sweet.tv, Omega TV, Воля ТБ, Київстар ТБ, Vodafone TV тощо).

Павло Башинський

Спорт

    Популярні

    Новини по темі

    Дощі та грози: прогноз погоди на сьогодні

     • 24879 переглядiв

    На Донеччині за добу загинули 3 мирних жителі, 8 поранені

     • 23799 переглядiв

    російські війська обстріляли дві громади на Сумщині

     • 23337 переглядiв

    У Харківській області оголошено ракетну небезпеку

     • 23473 переглядiв