potochni-rakhunky-italiitsiv-za-rik-zaznaly-skorochennia-na-152-mlrd-yevro-cherez-infliatsiiu

Поточні рахунки італійців, за рік зазнали скорочення на 152 млрд євро через інфляцію

 • 24204 переглядiв

Банківські рахунки італійських домогосподарств скоротилися на 152 мільярди євро за рік через інфляцію, а заощадження пішли на боротьбу зі зростанням цін і дорогі кредити.

Цифра фінансових втрат стосується періоду з жовтня 2022 року по жовтень 2023 рок. Серед причин - використання домогосподарствами своїх заощаджень, переміщення частини ліквідності в банківські інструменти та підвищення відсоткових ставок за кредитами.

Про це повідомляє УНН із посиланням на звіт Unimpresa та Corriere della Sera.

Деталі

Поточні рахунки італійців постраждали від інфляції та вартості життя, пише італійське видання. Зазначається, що за період з жовтня 2022 року по жовтень 2023 року, загальний баланс банківських депозитів сімей і підприємств впав на 152 мільярди євро, - з 1452 мільярдів до 1300 мільярдів. Це дорівнює скороченню на 10,5%.

Дані стосуються, коли італійські сім’ї використовували свої заощадження, щоб впоратися зі сплеском цін, а потім підвищенням процентних ставок за кредитами, і це змусило компанії використовувати свої банківські резерви для заміни борг, який став надто обтяжливим.

Санкції США перешкоджають планам росії збільшити експорт скрапленого природного газу морем - Reuters 29.12.23, 12:59

Серед факторів, які вплинули на поточне становище:

  • Використання резервів, особливо домогосподарствами, але також і бізнесом, щоб впоратися зі зростанням цін;
  • Підвищення процентних ставок за кредитами, які стали занадто дорогими.
  • Ще один фактор - переміщення частини ліквідності в банківські інструменти, які забезпечують клієнтам вищу прибутковість, зауважує дослідницький центр Unimpresa, згідно з висновком якого, частина грошей на поточних рахунках, приблизно 85 мільярдів, була переміщена на депозити. За цими депозитами банки визнають ставку винагороди в середньому понад 3%, тоді як за поточними рахунками середній показник становить менше 1%.

Загальні приватні депозити скоротилися на 78 мільярдів євро (-4,5%) у період з жовтня 2022 року по жовтень 2023 року, перейшовши з 1701 мільярда до 1623 мільярда. . Зокрема, резерви домогосподарств скоротилися на 66 млрд євро (-5,6%), з 1170 млрд до 1104 млрд.

Цьогоріч населення світу зросло на 75 мільйонів29.12.23, 03:35

Зменшення депозитів відображає необхідність сімей використовувати свої заощадження, щоб впоратися зі зростанням цін і економічними труднощами.

Інфляція - це найгірший і найнесправедливіший з податків: від нього страждають найслабші верстви населення і він обмежує можливості бізнесу інвестувати в зростання. Індекс цін за останній рік знизився з 10 до 5 відсотків, але шкода залишилася, і її всі бачать. Ліки ЄЦБ виявилися обмеженими та обмежувальними

- коментує президент Unimpresa Джованна Феррара.

Експерт наголосив, що на даний момент "необхідна зміна тенденції, і вартість грошей має бути знижена вже в першій половині 2024 року".

Держборг України перевищив 5 трлн грн28.12.23, 17:00

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Атака рф на Київ: з-під завалів дістали другу жертву

     • 25208 переглядiв