ukenru
postupki-iranu-magate-bagato-v-chomu-zalezhat-vid-maybutnikh-peregovoriv-grossi

Поступки Ірану МАГАТЕ багато в чому залежать від майбутніх переговорів - Гроссі

 • 673200 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Поступки Ірану голові ООН з ядерного нагляду Рафаелю Гроссі під час його візиту до Тегерану у вихідні значною мірою залежать від майбутніх переговорів. Про це пише Reuters, передає УНН.

МАГАТЕ та Іран заявили, що домовилися про досягнення прогресу з різних питань, включаючи розслідування МАГАТЕ, що давно тривало, щодо частинок урану, виявлених на трьох незаявлених об'єктах Ірану.

Гроссі заявив на пресконференції в суботу, що вони домовилися перевстановити все додаткове обладнання для спостереження, таке як камери спостереження на ядерних об'єктах.

Цитата

«Нам доведеться обговорити… це, як ми це зробимо», - заявив Гроссі, визнавши, що це та інші питання багато в чому залежатимуть від майбутніх технічних переговорів.

«У нас є свої ідеї, і це буде частиною технічних обговорень, які будуть проведені упродовж мого візиту та спільної заяви. І дуже скоро технічна група вирушить до Ірану, щоб зробити це», - додав він.

Доповнення

Поїздка Гроссі до Тегерана, де він зустрівся з іранськими ядерними чиновниками та президентом Ебрагімом Раїсі, відбулася напередодні засідання ради керуючих МАГАТЕ у понеділок, на якому члени агенції можуть проголосувати за засудження Ірану.

Іран нарощує свою ядерну діяльність з 2019 року, через рік після того, як колишній президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку вийшов із угоди 2015 року, підписаної Тегераном зі світовими державами.

За умовами угоди зі США, Німеччиною, Великою Британією, Францією, росією та Китаєм Іран погодився на одну із найсуворіших програм моніторингу МАГАТЕ, включаючи обмеження на свою ядерну діяльність, такі як збагачення урану лише до рівня не вище 3,67% чистоти за зняття санкцій.

Але після того, як Трамп відмовився від угоди і наклав ряд нищівних санкцій на Іран, Тегеран відкрито збільшив збагачення урану до 60-відсоткової чистоти - найвищого рівня - розширив свої запаси збагаченого урану і розробив передові центрифуги.

Українські Національні Новини

Новини Світу