ukenru
postachalnik-zaboronenikh-rosiyskikh-avtobusiv-poskarzhivsya-na-reydersku-ataku

Постачальник заборонених російських автобусів поскаржився на рейдерську атаку

 • 19524 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Група компаній "АІС" повідомила про спроби захоплення активів компанії. Відповідну заяву опубліковано на їх офіційному сайті, передає УНН.

"На компанію здійснюється систематичний тиск з метою отримання незаконного контролю над її активами, і, що особливо цинічно - зафіксовані спроби заволодіння активами компаній партнерів, які не належать АІС. Активно використовується адміністративний ресурс із залученням державних органів", - заявили "АІС".

Варто зазначити, що державні органи дійсно мали зацікавитися діяльністю "АІС". В одній з публікацій УНН повідомлялася, що ця компанія, пов'язана з народним депутатом України Дмитром Святашем і його партнером Василем Поляковим, продає комунальним підприємствам України заборонені російські автобуси "ПАЗ" Олега Дерипаски.

Заборонені вони в Україні, оскільки виробник "ПАЗ" - "Павловський автобусний завод" РФ внесений в санкційні списки РНБО України. Незважаючи на це, російські "ПАЗ" активно продовжували реалізовувати на майданчиках Prozorro через групу компаній "АІС". При чому, в більшості випадків, підтримували росіян покупкою їх автобусів українські комунальні підприємства за бюджетні гроші.

Редакція УНН у зв'язку з цим звернулася із запитом до Служби безпеки України, де у відповідь пообіцяли вжити заходів.

Що стосується тез "АІС" про спроби заволодіти компаніями партнерів, варто зауважити, що де-юре їх підрозділи дійсно оформлені на різних бенефіціарів, в тому числі нерезидентів України, а також родичів Дмитра Святаша. Наприклад, батько і мати його числяться бенефіціарами "АІС Крим", який до цих пір працює на окупованій території України, більш того офіційно визнає Крим російським.

Дроблення групи компаній, ймовірно, зроблено ще і для того, щоб розігрувати тендери між пов'язаними компаніями.

Так, в липні минулого року Яготинський центр первинної медико-санітарної допомоги оголосив тендер на покупку санітарного автомобіля максимальною вартістю 1 млн 107,5 тис. грн. Заявки на участь у тендері подали дві компанії - іноземне підприємство "АІС-Полтава" та ТОВ "АІС АВТОЦЕНТР ДНІПРО".

Згідно з чинним законодавством, підставою для відхилення тендерної пропозиції є наявність другої компанії, яка пов'язана з учасником процедури закупівлі.

"Замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов'язаний відхилити тендерну пропозицію учасника у разі, якщо тендерна пропозиція подана учасником процедури закупівлі, який є пов'язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з членом (членами) тендерного комітету, уповноваженою особою (особами) замовника", - говорить п.7 ч.1 ст.17 Закону України "Про державні закупівлі".

Однак, ні однакова назва компаній, ні пряма заборона закону України не зупинили замовника. І хоча формально дійсно компанії записані на різних бенефіціарів, де-факто обидві афілійовані з Дмитром Святашем і Василем Поляковим.

Документ, який підтверджує зв'язок Святаша і Полякова з компанією "АІС-Полтава" виявлений безпосередньо в тендерній документації.

За даними YouCountrol, компанію ТОВ "АІС АВТОЦЕНТР ДНІПРО" заведено на кіпрський офшор, остаточним бенефіціаром якого є кіпріотка Марія Чатзіантона, а директором - Роман Гайворонський.

Як раніше писали "Наші Гроші", ТОВ "АІС АВТОЦЕНТР ДНІПРО" входить до групи компаній "АІС", пов'язану з тим же нардепом Дмитром Святашем і екс-регіоналом Василем Поляковим.

Також додамо, що розмір статутного капіталу компанії "АІС-Полтава" становить 5 тис. грн. При цьому, за даними YouCountrol, тільки за останні два роки (2016-2017) компанія виграла тендерів на суму понад 4,5 млн грн.

Українські Національні Новини

Економіка