ukenru
posol-melnik-zaklikav-noviy-uryad-frn-vidmovitisya-vid-blokuvannya-i-nadati-ukrayini-oboronnu-zbroyu

Посол Мельник закликав новий уряд ФРН відмовитися від блокування і надати Україні оборонну зброю

 • 18342 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. Посол України у Берліні Андрій Мельник в інтерв'ю газеті Welt закликав новий федеральний уряд Німеччини на чолі з Олафом Шольцем відмовитися від блокування поставок і терміново надати Україні оборонну зброю, пише УНН.

Деталі

Так, Мельник закликав уряд Німеччини "накінець відкинути політику блокування і терміново надати Україні оборонну зброю".

Йдеться насамперед про захист повітряного простору від російських бомбардувальників і ракет та про оборону українського узбережжя.

Він також вважає тезу, "що це може спровокувати Росію", що є у німецьких урядових колах, "смішною".

"Накладене Берліном вето на символічні поставки оборонної зброї через НАТО спричинило шок в українському суспільстві і призвело до величезної втрати довіри до Німеччини. Україна залишена на самоті на фоні нової російської воєнної загрози. ФРН зобов'язана помогти зміцнити нашу оборонозданість!" - написав він у Twitter.

Контекст

Міністр оборони України Олексій Резніков раніше заявив про блокування Німеччиною поставок зброї Києву по лінії НАТО і заявив, що Україна буде прагнути купувати зброю за допомогою двосторонніх угод з союзниками, включаючи США, Велику Британію, Литву і Францію.

Резніков повідомив Financial Times, що "Берлін минулого місяця наклав вето на закупівлю Україною протитанкових гвинтівок і проти-снайперських систем через Агентство НАТО із забезпечення і закупівель". Однак, як зазначено, Німеччина відтоді пом'якшила позицію по першому пункту, вважаючи цю зброю несмертоносною.

Згодом німецьке видання Bild з посиланням на власні джерела повідомило, що колишня канцлер Німеччини Ангела Меркель особисто блокувала постачання оборонного озброєння в Україну по лінії НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокування Берліном постачання зброї Україні через агентство НАТО: в Альянсі пояснили, як це працює

Українські Національні Новини

Політика