Зазначається, що водночас зі збільшенням експорту українських товарів на 20% ще більше зріс імпорт закордонних товарів в Україну — на 27%.
Зокрема, зріс імпорт продуктів тваринного походження. За 11 місяців 2017 року Україна імпортувала м’яса великої рогатої худоби на 1,1 млн дол, що на 31,1% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Імпорт м’яса свинини зріс на 27,6% — до 9,1 млн дол.
За даними генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, найбільшими імпортерами м’яса в Україну є країни ЄС та Аргентина.
“У нас скорочується виробництво свинини, що пов’язано із АЧС. Це є головною причиною. Держава ні в якому разі не втручалась в цю проблему, не фінансувала, і поголів’я дійсно скорочується. За рахунок скорочення купівельної спроможності пропорція товарів вітчизняного виробництва і імпортного зберігається”, — зазначив він.
Відносно стабільною, за оцінкою експертів, лишається ситуація у виробників курки, зокрема — завдяки державній підтримці у 2017 році. Минулого року на цьому ринку не було значних цінових коливань. У порівнянні з іншими видами м’яса, курка залишалась найбільш дешевою та затребуваною серед споживачів впродовж всього року. Проте у 2018 році бюджетні дотації скорочені удвічі, тож ситуація може змінитися, зазначає економічний експерт Павло Мороз.
“Але навіть при зростанні цін курка ще довго буде залишатися національним продуктом №1 в країні. По-перше, на тлі інших видів м’яса вона як і раніше буде найбільш доступною на ринку, по-друге, продукти птахівництва — це найякісніший і найдоступніший білок в раціоні українського споживача. А з огляду на модні тенденції на здорове харчування, попит на низькокалорійну курку точно не зменшитися”, — сказав П.Мороз.
Що стосується збільшення імпорту яловичини та свинини в Україну, на переконання експерта, держава має захистити вітчизняного виробника та сприяти його конкурентоспроможності.
“Зараз дуже важливо захистити внутрішній продуктовий ринок від зовнішньої експансії і прогнозованою державною політикою забезпечити споживача якісними вітчизняними продуктами харчування. Від цього буде залежати і продуктова безпека країни, і наповнення бюджету, і наявність робочих місць, і соціальна стабільність”, — наголосив П.Мороз.