ponad-2-5-tis-porushen-viyavili-pid-chas-perevirok-zakladiv-torgivli-ta-kharchuvannya-na-kirovogradschini

Понад 2,5 тис. порушень виявили під час перевірок закладів торгівлі та харчування на Кіровоградщині

 • 7087 переглядiв

Протягом серпня-жовтня поточного року комісії обстежили 3 517 об’єктів торгівлі та 806 закладів громадського харчування. Усього охоплено обстеженням 72% закладів.

За результатами перевірок виявлено 2 546 різних порушень законодавства. Найбільша їх кількість зафіксована в закладах продовольчої торгівлі: в 1560 закладах у працівники не пройшли медичні огляди; в 1202 – у працівників відсутні особисті медичні книжки; в 702 – порушуються умови реалізації харчової продукції (відсутнє холодильне обладнання, не витримується температурний режим зберігання продукції, порушується товарне сусідство); в 844 – відсутні супровідні документи на продукти; в 413 – порушені строки реалізації харчової продукції; в 246 – порушене маркування продукції.

Окрім того, 153 заклади не забезпечені питною водою, а 1818 – каналізуванням; у 857 - відсутні умови для дотримання особистої гігієни працівників; у 1179 – відсутні миючі та дезінфікуючі засоби. Також у 707 закладах відсутній санітарний одяг у продавців (реалізаторів); у 104 – прилеглі території не благоустроєні, не прибрані; у 945 – відсутні сміттєзбиральні контейнери або не обладнані сміттєзбиральні майданчики. У 1854 закладах відсутні будь-які документи (журнали, акти виконаних робіт), які б підтверджували проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів.

Багато порушень виявлено і в закладах громадського харчування. У 278 працівників відсутні особисті медичні книжки; у 319 – порушені терміни проходження медичних оглядів; у 208 працівників відсутній санітарний одяг.

На 290 об’єктах відсутні супровідні документи на харчову продукцію; в 239 – асортимент страв, що готується і реалізується, не відповідає наявним приміщенням та обладнанню; в 229 – порушується затверджений асортиментний перелік страв. Також у 687 із 806 перевірених закладів громадського харчування відсутній лабораторний контроль готових страв (85%); у 580 закладах порушується поточність технологічного процесу (72%). Не забезпечені умови дотримання особистої гігієни працівниками у 162 закладах; відсутнє водопостачання для гігієнічних потреб у 198; відсутні мийні ванни для миття кухонного і столового посуду в 190; відсутнє каналізування у 219; відсутні миючі та дезінфікуючі засоби в 248 закладах; на 313 підприємствах відсутні будь-які документи, які б підтверджували проведення дератизаційних та дезінсекційних робіт; відсутні облаштовані сміттєзбиральні майданчики в 290 закладах.

Також у 36 закладах торгівлі та 13 закладах громадського харчування виявлені порушення при зберіганні та реалізації лікеро-горілчаної продукції. Це відсутність супровідних документів на продукцію, ліцензій на її продаж, вичерпані терміни реалізації. 36,25 літри пива з вичерпаними термінами реалізації вилучено з обігу суб’єктами господарювання, надані накладна про повернення товару від заводу-виробника та довідка про його знищення.

За результатами проведених обстежень суб'єктам господарювання на кожному об’єкті були надані рекомендації, роз'яснення та пропозиції щодо усунення виявлених порушень і відповідальність згідно з чинним законодавством, а також наголошено на обов'язковості дотримання правил поводження з харчовою продукцією, профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь, недопущення реалізації небезпечної, фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції, запобігання виникненню випадків отруєнь сурогатним алкоголем.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Керівника терористичної групи судитимуть на Одещині

     • 4658 переглядiв

    Керівником поліції Львівщини призначили В.Середу

     • 6966 переглядiв

    Вбивцю сина посадили під домашній арешт на Запоріжжі

     • 6666 переглядiв