ukenru
pompeo-zaproponuvav-iranu-novu-ugodu-ta-prigroziv-naysilnishimi-sanktsiyami-v-istoriyi

Помпео запропонував Ірану нову угоду та пригрозив "найсильнішими санкціями в історії"

 • 9562 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Державний секретар США Майк Помпео запропонував ряд вражаючих потенційних поступок США щодо Ірану, якщо останній погодиться на "серйозні зміни". Якщо ж іранський уряд не змінить курс, Помпео пригрозив запровадити найсильніші в історії санкції проти Ірану, передає УНН з посиланням на AP.

Помпео закликав до створення нової ядерної угоди з Іраном після того, як президент Дональд Трамп вийшов з пакту 2015 року.

За його словами, у разі якщо буде досягнута домовленість, що задовольнить адміністрацію Трампа, США будуть готові зняти всі економічні санкції. Він запевнив, що США відновить дипломатичні та комерційні зв'язки з Іраном і надасть йому доступ до передових технологій.

Помпео заявив також, що США в такому разі навіть підтримають модернізацію економіки Ірану і допоможуть їй реінтегруватися в глобальну фінансову систему.

В іншому випадку, Помпео пригрозив державі "найсильнішими санкціями в історії".

Держсекретар виклав список з 12 "основних вимог" до Ірану, які, за його словами, повинні бути включені. Він сказав, що Іран повинен "зупинити збагачення" урану і ніколи повторно не використовувати плутоній. Іран також повинен дозволити ядерний "беззастережний доступ до всіх майданчиків по всій країні".

Помпео зазначив, що Іран повинен також "звільнити всіх громадян США", припинити підтримку повстанців-хуситів у Ємені, "вивести всі війська з Сирії" і припинити погрожувати Ізраїлю.

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив, що Америка виходить зі Спільного всеосяжного плану дій. США також не виключили, що в відношенні компаній з Євросоюзу, які після виходу Вашингтона з угоди продовжать співпрацю зі структурами Ірану, можуть бути введені санкції.

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні за підсумками переговорів із міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом у Брюсселі заявила, що Євросоюз, Велика Британія, Франція та Німеччина узгодили спільні дії для збереження угоди щодо іранської ядерної програми.

Українські Національні Новини

Новини Світу