ukenru
polska-politsiya-rozsliduye-vipadok-narugi-nad-mogilami-ukrayinskikh-soldativ

Польська поліція розслідує випадок наруги над могилами українських солдатів

 • 11837 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Поліція Перемишля (Польща) зібрала докази осквернення могил українських солдатів на цвинтарі у Пикуличах і відкрила провадження, пов'язане із наругою над місцем поховання. Про це УНН повідомляє з посиланням на Польське радіо.

Про подію стало відомо 12 листопада. Польські ЗМІ повідомили про осквернення могил українських солдатів у селі Пикуличі неподалік Перемишля біля польсько-українського кордону. Поліція підтвердила, що там скоїли акт вандалізму.

На українському військовому цвинтарі у Пикуличах спочивають загиблі в’язні табору для військовополонених УГА і армії УНР (під час польсько-більшовицької війни у 1920 році боролися з поляками проти росіян – ред.), а також солдати УПА.
Поліція відкрила провадження у зв'язку із наругою над місцем поховання.

Посольство України у Польщі на своїй сторінці у Facebook попросило "не піддаватися на спроби провокації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Житомирщині чоловік викрав плити на цвинтарі і встановив їх на інші могили

Водночас, як пише польський портал, наругу скоїли напередодні 1 листопада, тобто Днем усіх святих. Однак тільки декілька днів тому вдалося одержати світлини спаплюжених могил. Невідомі особи помалювали білою та червоною фарбою дві могили. Одна з них є братським похованням 47 солдатів УПА та інших осіб, котрих ексгумували з могил у Бірчі та Лішній і в 2000 році перепоховали на цвинтарі у Пикуличах.

Спочатку ситуацію з наругою з’ясовувала місцева влада. 12 листопада на цвинтар прибув працівник адміністрації Перемишля, якій не побачив фарби на надгробках. Однак, вже 13 листопада речниця міської влади у Перемишлі Аґата Череба поінформувала журналістів, що сліди фарби все ж знайшли на надгробках, а вранці на місці слідчі дії провела поліція з Перемишля.

Цю інформацію підтвердили також у пресслужбі поліції, яка повідомила, що у відповідь на інформацію польських ЗМІ "з самого ранку поліція поїхала на вказане місце, де оглянула місце події".

Однак невідомі частково очистили надгробки від фарби до прибуття поліції. Правоохоронці вилучили тільки залишки фарби.
У поліції додали, що у цій справі відкрито "провадження за ознаками наруги над місцем поховання".

Українські Національні Новини

Кримінал та НП