polshcha-zbilshyt-svoi-vytraty-na-oboronu-do-5percent-sikorskyi

Польща збільшить свої витрати на оборону до 5% – Сікорський

 • 72180 переглядiв

Польща планує збільшити свої оборонні витрати до 5% ВВП до 2025 року, порівняно з близько 4% цього року, оскільки вона прагне зміцнити свої військові можливості у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща планує збільшити свої витрати на оборону до 5% ВВП у 2025 році.

Пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Глава МЗС Польщі Сікорський висловив згоду з колишнім президентом США Дональдом Трампом щодо потреби збільшення витрат союзниками по НАТО.

Він зазначив, що тиск, який Трамп чинив під час своєї першої каденції, разом із російським вторгненням в Україну у 2022 році та підходом чинної адміністрації США, спонукав 23 з 32 членів НАТО витрачати мінімум 2% свого ВВП на оборону.

Сікорський наголосив, що цього року Польща планує виділити на оборону близько 4% свого ВВП. Він також зауважив, що витрати на оборону не повинні бути єдиним критерієм оцінки внеску країн, вказуючи на важливу роль Ісландії в НАТО, яка, незважаючи на невеликий оборонний бюджет, дозволяє союзникам проводити дозаправку літаків.

Сікорський також згадав про військовий внесок Польщі в Афганістані на боці США, коли вона витрачала менше 2% ВВП на оборону.

Ми більше не перебуваємо у вічному мирі після холодної війни. Але альянс – це не охоронна компанія

 - сказав Сікорскі ведучим програми.

Під час триденного саміту НАТО, який закінчився у Вашингтоні в четвер, серед лідерів обговорювалася можливість повернення Дональда Трампа на посаду президента США на виборах у листопаді. Трамп, який належить до Республіканської партії, раніше критикував союзників за недостатні витрати на оборону та стверджував, що зможе закінчити війну в Україні до своєї інавгурації у січні, у разі перемоги на виборах. Сікорський зазначив, що напередодні американських виборів, Польща вступила у діалог з потенційною новою адміністрацією.

Президент Польщі Анджей Дуда провів двогодинну розмову з Трампом щодо української кризи у Trump Tower в Нью-Йорку у квітні.

Я розмовляю з людьми президента Трампа, і деякі речі, які вони розповідають мені про те, що вони планують зробити, є цікавими та креативними. Деякі з цих речей є суперечливими

- сказав Сікорський.

За його словами, він сподівається, що Трамп "захоче бути переможцем і переможцем у досягненні справедливого миру в Україні, що означає, що Україна насолоджується своєю свободою".

Нагадаємо

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава розглядає українську пропозицію збивати російські ракети близько до польської території, поки вони ще перебувають в українському повітряному просторі. 

Ірина Колеснік

Політика

    Популярні

    Новини по темі