ukenru
polshcha-ta-frantsiia-uklaly-uhodu-naperedodni-rishen-yaki-peredvishchaiut-ponad-miliard-yevro-skorochennia-dokhodiv-dlia-ukrainy

Польща та Франція уклали угоду напередодні рішень, які передвіщають понад мільярд євро скорочення доходів для України

 • 22071 переглядiв

Польща та Франція домовилися про подальші обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, що потенційно може коштувати Україні 1,2 млрд євро торгових надходжень, напередодні вирішальних торговельних переговорів між Україною та ЄС.

За інформацією Politico, подальші обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції підтримала Франція, яка приєдналася до Польщі у цьому питанні. Макрон і Туск зустрілися під час саміту Веймарського трикутника в Берліні та уклали угоду напередодні переговорів між країнами ЄС та Європейським парламентом щодо торгівлі з Україною, передає УНН.

Деталі

Президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск погодили спільну позицію щодо імпорту української продукції в ЄС: Франція приєдналася до табору меншини на чолі з Польщею, яка наполягає на подальших обмеженнях, пише Politico. Це відбулося напередодні  важливих переговорів, що спрямовані на подолання розбіжностей між країнами ЄС і Європейським парламентом у питаннях торгівлі з Україною.

Двоє дипломатів повідомили Politico за закритими дверима, що ймовірна зміна напередодні вирішальних переговорів, у вівторок ввечері, коштуватиме Україні 1,2 мільярда євро доходів від торгівлі, що є величезним скороченням для країни, яка потребує всієї можливої допомоги.

Запропоновані обмеження стосуються різних зернових культур та інших продуктів, на які поширюються обмеження на імпорт. Обмеження розширять перелік товарів, на які поширюється обмеження на імпорт, на крупи та мед. 

Також на рік подовжується базовий період для розрахунку обмежень, які охоплювали період 2021-2023 років. Продовження базового періоду до 2021 року, останнього року перед повномасштабним вторгненням росії, пов'язано з тим, що того року український експорт продовольства до ЄС був значно нижчим, пише видання.

Довідково

Хоча Польща є одним із найбільших прихильників України після початку російського наступу в лютому 2022 року, тим не менш відносини між країнами ускладнилися комерційними суперечками, зокрема відкриттям Брюсселем європейських кордонів для української сільськогосподарської продукції, яка, за словами польських фермерів, не відповідає стандартам ЄС.

Нагадаємо

Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на п’яти пунктах пропуску. Показники перетину кордону на цих напрямках майже нульові. Загалом у чергах на території Польщі перебуває майже 1000 вантажівок. 

ЄС готується запровадити мита на імпорт зерна з росії та білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі держави-члени блоку, що стане першим обмеженням на продукти харчування після повномасштабного вторгнення рф до України

Ігор Тележніков

Економіка