ukenru
polscha-vtratila-ponad-23-mlrd-yevro-cherez-gazovu-zalezhnist-vid-rosiyi

Польща втратила понад 23 млрд євро через газову залежність від Росії

 • 9822 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. Через залежність від монопольного постачальника газу, тобто Росії, Польща у 2001-2018 роках втратила від 50 до 100 мільярдів злотих (від 11,5 до 23 млрд євро). Про це повідомив уповноважений представник уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський, передає УНН з посиланням на Польське Радіо.

У виданні зазначили, що під час свого виступу на Національному енергетичному саміті у Ґданську, Пйотр Наїмський уточнив, що Польща має у своєму розпорядженні наступні енергоресурси: вугілля, невеликі запаси природного газу та можливості використовувати природні ресурси - вітер, сонце і воду. На його переконання, завдання Польщі, у першу чергу, - це ефективне використання своїх ресурсів.

Пьотр Наїмський додав, що нині триває розширення терміналу скрапленого газу у Свіноусті, реалізовуються проекти Baltic Pipe та проект плавучого терміналу скрапленого природного газу, який буде побудований на Ґданській судноверфі. Він нагадав, що Baltic Pipe сполучить польську і датську газотранспортні системи, завдяки чому газ з норвезького шельфу буде направлятись до Польщі. Будівництво цієї підводної газомагістралі має початися у 2020 році і вже з 1 жовтня 2022 року цей газопровід буде введено в дію.

Варто зазначити, що 31 грудня 2022 року закінчується довгостроковий "Ямальський контракт" на постачання газу до Польщі з Росії.

Раніше УНН повідомляв, що “Нафтогаз” планує закачати до ПСГ близько 20 млрд кубометрів газу через загрозу переривання транзиту.

Українські Національні Новини

Економіка