ukenru
polscha-pidtrimuye-uchat-ukrayinskikh-ekspertiv-u-eksgumatsiyi-v-grushovichakh

Польща підтримує участь українських експертів у ексгумації в Грушовичах

 • 15381 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Інститут національної пам'яті Польщі планує провести археологічні дослідження у селі Грушовичі, щоб з’ясувати, чи поховані там члени Української повстанської армії. Долучитись до розкопок запросили українську сторону, повідомила в коментарі УНН другий секретар Посольства України в Республіці Польща Юлія Бородій.

"Посольство було проінформовано про те, що Інститут національної пам’яті Польщі збирається почати проведення археологічних робіт в Грушовичах, однак ми як дипломатична установа вважаємо, що участь від української сторони у цих роботах повинні взяти відповідні фахівці. Зі своєї стороні, ІНП Польщі абсолютно підтримує доцільність участі експертів з української сторони. Сподіваємось, що все це відбудеться належним чином і за участі тих осіб, які є компетентними в цих питаннях", - розповіла дипломат.

Зазначимо, археологічні роботи заплановані на 24-25 травня. Про плани інституту були повідомлені посол України у Варшаві та Союз українців у Польщі.

"Польська сторона уже запросила українську сторону. Єдине – участь когось з посольства, дипломатів, у цих розкопках – це речі, що виходять поза нашу компетенцію. Натомість вважаємо, що там повинна бути присутня та сторона, яка розуміється на цих питаннях. Я думаю, якогось додаткового запрошення для Української сторони вже не потрібне. Якщо питання з української сторони буде вирішено позитивно, то українська делегація прибуде і, звичайно ж, візьме участь у цих розкопках", - зазначила співрозмовниця УНН.

За словами другого секретаря українського Посольства, наразі обговорюється тема підготовки до робіт.

"Питання зараз обговорюється і я думаю, до дат, озвучених в ІНП, ми вже будемо розуміти, хто буде, якщо такий процес буде відбуватись. Готовність до діалогу є з обох сторін", - наголосила вона.

Як повідомляв УНН, інститут національної пам'яті Польщі планує почати ексгумацію останків в місцевості в Грушовичах в Підкарпатському воєводстві. Це не дозволить вирішити польсько-український історичний спір, однак, може наблизити досягнення згоди.

Українські Національні Новини

Політика