polityka-ssha-shchodo-dozvolu-ukrainy-byty-vhlyb-rf-u-vashynhtoni-unykaiut-atak-yaki-ne-vidihraiut-kliuchovoi-stratehichnoi-roli

Політика США щодо дозволу України бити вглиб рф: у Вашингтоні уникають атак, які "не відіграють ключової стратегічної ролі"

 • 93425 переглядiв

США розглядають можливість скоригувати свою політику, щоб дозволити Україні використовувати американську далекобійну зброю для ударів вглиб Росії, але консенсусу поки що немає через занепокоєння щодо потенційної ескалації конфлікту за межами українських кордонів.

Державний департамент і Пентагон зазначають про готовність постійно адаптувати свої стратегії до поточних потреб України у використанні західної військової техніки. З Білого дому надходять повідомлення про змінну позицію США, хоча деякі офіційні особи вважають неможливим зміну політики щодо здійснення атак на території росії.

Пише УНН з посиланням на Голос Америки.

У Конгресі США немає консенсусу щодо надання Україні дозволу використовувати американську зброю для ударів вглиб росії, хоча представники обох партій висловлюють підтримку Україні. Під час візиту у Вашингтон на саміт НАТО, президент України знову закликав американських та європейських союзників зняти обмеження на використання далекобійної зброї.

Президент Байден, відповідаючи на питання про можливість для України завдавати ударів по російській території під час пресконференції з президентом Зеленським на саміті НАТО, заявив, що США вже дозволили Києву вести вогонь в межах російських кордонів. Проте атаки на москву, на думку Байдена, не були б раціональними.

Ми дозволили Зеленському використовувати американську зброю в наближених прикордонних регіонах росії. Чи маємо ми його обмежувати? Наприклад, якби Зеленський, мав можливість проводити удари по москві, по кремлю, а такої можливості нема, чи мало б це сенс? Ні. Питання в тому, як найкраще використати зброю, яку він має, зброю, яку ми йому надаємо

– сказав Байден.

Президент США зазначив, що рішення щодо американської політики переглядаються щоденно. Після обстрілу лікарні "Охматдит" на саміті НАТО, журналісти Голосу Америки поставили питання представникам Ради національної безпеки при Адміністрації президента США, чи міг цей інцидент вплинути на зміну позиції США.

У нас немає змін у політиці в питанні того, що ми надаємо Україні, щоб навіть не намагатися дістатися до материкової росії

– сказав спеціальний помічник президента, директор оборонної політики у Раді з нацбезпеки Джейсон Ізраель.

У коментарі для "Голосу Америки" він зазначив: "Ми щоденно переглядаємо нашу політику. Якщо є привід для мінімальних корекцій або особливих винятків, ми готові їх реалізувати".

З іншого боку, старший директор Ради національної безпеки з європейських питань, Майкл Карпентер, висловив сумнів щодо можливості змінення політики, яка дозволила б Україні використовувати американську зброю для атак по аеродромах по всій росії, назвавши це "нереалістичним".

У інтерв'ю з Юлею Ярмоленко під час саміту НАТО Карпентер пояснив: "росія - велика країна, деякі з їхніх бомбардувальників діють з віддалених від України місць. Ми ніколи не зможемо впоратися з усіма аеродромами в росії без військового охоплення всієї країни".

Карпентер також зазначив, що найкраще використання далекобійних американських ракет, переданих Києву, вже демонструється у відповідних кампаніях в Криму та на окупованому Донбасі.

"І ми побачили, що деякі з цих ударів змусили забратися з Криму російську авіацію, і дали можливість Україні наблизитися до тих ліній фронту та захистити свої війська", – додав він.

Райдер нагадав, що США напередодні дозволили Києву використовувати американські боєприпаси для обстрілів через українсько-російський кордон, щоб стріляти у відповідь та для завдання оборонних ударів.

Якщо росіяни формують війська або стріляють з артилерії чи літаків через кордон, то ми визнали цей факт і дали дозвіл українцям", – зазначив речник міноборони США. "Але наша політика щодо ударів на великі відстані не змінилася. Думаю, тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Гадаю, це те, на що нам усім потрібно зважати і ставитися до цього дуже серйозно

– заявив речник Пентагону Пет Райдер.

Він зазначив, що Сполучені Штати стараються уникнути обстрілів об'єктів у Росії, які "не відіграють ключової стратегічної ролі", що могло б спровокувати ескалацію конфлікту.16:20"США не перебувають у стані війни з росією.

Ми не прагнемо конфлікту з Росією, але ми повністю підтримуємо право України на самозахист, і ми будемо продовжувати працювати з Україною, щоб переконатися, що вона зможе це зробити

- наголосив Райдер.

Речник Пентагону підкреслив, що Сполучені Штати продовжать співпрацювати з Україною, аби забезпечити її всім необхідним для захисту своєї території та народу. Коментуючи можливість перегляду американської політики щодо обмежень використання зброї, Пет Райдер зазначив, що рішення будуть базуватися на "здоровому глузді".

Думаю, що в цьому випадку ми говоримо про здоровий глузд: якщо вас обстрілюють через кордон, або якщо росіяни формують війська для здійснення атак, скажімо, на Харків. Я думаю, що є сенс дати українцям можливість стріляти у відповідь

– сказав посадовець міноборони США.

Нагадаємо

США ведуть розмови з Україною щодо дозволу на застосування американської далекобійної зброї для ударів по території вглиб росії. 

Ірина Колеснік

Війна

    Популярні

    Новини по темі