poki-putin-u-vladi-yogo-maloymovirno-khtos-zaareshtuye-derzhdep-ssha

Поки путін у влади, його малоймовірно хтось заарештує - Держдеп США

 • 1766629 переглядiв

КИЇВ. 15 серпня. УНН. Посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя, представниця Держдепу Бет ван Скаак висловила сумнів щодо дого, що російський диктатор володимир путін буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді очільника держави. Про це Бет ван Скаак сказала в інтерв’ю "Бабелю", пише УНН.

Деталі 

Ван Скаак повторила свою давню тезу про те, що США підтримують ідею інтернаціоналізованого трибуналу, який буде частиною української судової системи. Такий трибунал, утім, не зможе подолати імунітету путіна, поки він залишатиметься на посаді. Ван Скаак, однак, вважає, що російського диктатора не заарештують, поки він обійматиме найвищу посаду в росії.

"Навряд чи хтось буде заарештовувати путіна, поки він глава держави. Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави", – сказала Бет ван Скаак.

Водночас, зазначила вона, "це не означає, що ви не можете розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти нього та інших осіб у ланцюгу командування".

У відповідь на запитання про те, чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати імунітету президента, представниця Держдепу відповіла ствердно. 

"Безумовно вартий. У росії є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні. Вони обіймають вищі керівні посади, приймають рішення і керують діями, які і є російською агресією. Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс", - сказала ван Скаак. 

Доповнення  

Разом з тим, ван Скаак підкреслила, що Україна повинна продовжувати розслідування проти путіна, поки він при владі, та має бути готовою до швидких дій, якщо в росії почнуться політичні трансформації і він втратить посаду та імунітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Західні чиновники стурбовані, що путін навряд чи змінить позицію щодо України до виборів 2024 року - CNN

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ситуація на фронті: протягом доби відбулось 11 бойових зіткнень

     • 784509 переглядiв

    Окупанти обстріляли прикордоння Сумщини 22 рази

     • 737302 переглядiв

    Конференція послів в Ужгороді: про що говорили

     • 1026142 переглядiв

    У Краматорську пролунали вибухи - ЗМІ

     • 861450 переглядiв