podibna-situatsiya-bula-z-rozsliduvannyam-mh17-vikonavchiy-direktor-ukrayinskoyi-gelsinskoyi-spilki-pro-terakt-v-olenivtsi

Подібна ситуація була з розслідуванням MH17: виконавчий директор Української Гельсінської спілки про теракт в Оленівці

 • 411554 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. На міжнародному рівні на сьогодні не існує сильних інструментів, які б забезпечили неупереджене документування і розслідування воєнних злочинів безпосередньо на місці злочину. Подібна ситуація була з розслідуванням катастрофи MH17, констатував виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, в ефірі "Українського Радіо", пише УНН.

Цитата

"Передусім треба враховувати об'єктивні обставини, які на сьогодні підтверджують те, що навіть якщо буде створена міжнародна місія, то вона не матиме шансів фактично долучитися до збору матеріалів безпосередньо на місці вчинення цього злочину. І на жаль, пройшло багато часу - рік... На сьогодні зібрати інформацію, яка могла бути корисною для того, щоб достеменно і повно підготувати весь цей процес, на жаль, не вдасться навіть в умовах сьогоднішнього перебування такої незалежної місії", - сказав Павліченко.

Деталі

Він підкреслив, що на сьогодні немає шансів для того, щоб була сформована міжнародна місія з відповідними мандатами та можливостями перебування на території Волноваської виправної колонії №120, де було скоєно злочин, та мати доступ до потерпілих осіб та підозрюваних.

"Це є справді проблемою, яка говорить про те, що не існує на міжнародному рівні таких сильних інструментів, які б забезпечували неупереджене, як мінімум, документування і розслідування з участю безпосередньо на місці злочину. Нагадаю, що подібна ситуація була з MH-17, з розслідуванням цієї катастрофи", - зауважив Павліченко.

Крім цього, виконавчий директор розповів, що на сьогодні юристи Української Гельсінської спілки працюють безпосередньо з потерпілими і родичами. Інформація, яку отримують фахівці, захищена адвокатською таємницею і має додаткове інформаційне підтвердження щодо вчиненого злочину.

"Йдеться про тих, хто був переданий під час обміну, родичів тих, хто перебував і продовжує перебувати у полоні після виходу з "Азовсталі". Така інформація так само є додатковим матеріалом до кримінальних проваджень. Ці матеріали фігурують в єдиній магістральній справі, порушеній за фактом вчинення цього злочину порушення законів та звичаїв війни за українським Кримінальним кодексом", - сказав Павліченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубінець про місію ООН щодо Оленівки: у них не було бажання реально чимось займатися

Він наголосив, що важливо не втрачати кожен із юридично-значимих фактів, які можуть бути долучені до загального провадження. За словами виконавчого директора, вони мають бути підкріплені не лише як свідоцтва, а і з матеріальними додатками. У тому числі це можуть бути дані з комп'ютерних мереж, закріплені інших носіях та винесені з Оленівської колонії через осіб, які співпрацюють із цим закладом.

Павліченко додав, що після звільнення Оленівки від загарбників у коло уваги правоохоронців також можуть потрапити ті, хто безпосередньо був долучений до охорони, адміністрації колонії. Їх свідчення також можуть стати доказом, який фігуруватиме у справі і додасть більше інформації. Також доказова база формується на експертизах, зокрема тих, які проводять над переданими тілами загиблих "азовців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Теракт в Оленівці: Україна повернула тіла українських захисників

"Робота продовжується, і є ще низка експертиз, які мають здійснити слідчі Служби безпеки України, які здійснюють розслідування цього тяжкого воєнного злочину, і процесуальні керівники, які забезпечують контроль за розслідуванням з боку Офісу Генпрокурора. Цілком можливо, що ця ситуація може стати темою для переслідування на міжнародному рівні, якщо ми будемо говорити про Міжнародний кримінальний суд. Але, враховуючи всю складність, відсутність належної кількості доказових матеріалів, це справді велика проблема. І тут питання, чи може МКС взятися за неї", - підсумував виконавчий директор.

Нагадаємо

Сьогодні, 29 липня, перша річниця масового вбивства росіянами українських військовополонених, яких утримували на території колонії в тимчасово окупованій Оленівці. У колонії здебільшого знаходилися захисники Маріуполя та “Азовсталі” частину з них туди привезли практично напередодні трагедії.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що вбивство військовополонених "азовців" в Оленівці було одним з найбільш підлих і жорстоких злочинів росії. 

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У Запоріжжі пролунав вибух - ЗМІ

     • 918592 переглядiв