plan-navchannya-ukrayinskikh-pilotiv-na-f-16-poki-ne-pogodili-politico

План навчання українських пілотів на F-16 поки не погодили - Politico

 • 222896 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Західним партнерам досі необхідно доопрацювати плани навчання українських пілотів на F-16. Про це у вівторок повідомило Politico, пише УНН.

Деталі

"Поки що західні партнери ще навіть не погодили плану навчання українських пілотів польотам на обіцяних літаках, за словами трьох американських чиновників, знайомих з дискусіями", - пише видання.

При цьому видання нагадує, що радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що адміністрація діятиме "якнайшвидше", щоб доставити Україні винищувачі F-16. Високопосадовець Білого дому заявив, що літаки будуть в небі над Україною "до кінця року".

Як повідомляється, розглядали декілька варіантів щодо навчання, проте, за словами двох офіційних осіб США, жодних остаточних рішень ухвалено не було.

"Співпраця триває, - сказав один з чиновників. - Ми працюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб визначити найпрактичніший спосіб реалізації цього плану".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні сподіваються, що пілоти відправляться за кордон для навчань на F-16 до кінця літа

Як вказано, європейські партнери сподіваються, що навчання може розпочатися цього літа, швидше за все, у Європі, заявила у вівторок речник Пентагону Сабріна Сінгх. Тим часом Велика Британія планує розпочати базову льотну та мовну підготовку українських пілотів протягом кількох тижнів, сказала вона.

"З точки зору якихось поставок літаків або якихось додаткових часових рамок, я просто нічого для вас сьогодні не маю", - сказала Сінгх.

Попри різні амбітні терміни, зауважує видання, навчання на F-16 не може розпочатися, доки Державний департамент США офіційно не схвалить передачу відповідних навчальних матеріалів, таких як посібники з експлуатації та пілотажні тренажери. "Це підписання, яке вимагається відповідно до експортних обмежень, досі не відбулося", - пише видання.

Відповідаючи на нещодавнє запитання про затримку, радник з національної безпеки Джейк Салліван, схоже, поклав відповідальність на європейців, сказавши, що цим країнам потрібно ще кілька тижнів, щоб створити необхідну інфраструктуру для навчання, зазначає видання.

"Реально, офіційні особи США кажуть, що літаки прибудуть не раніше весни", - вказує видання.

"Імовірно, до кінця року ми запустимо кілька пілотів для навчання, але справжній F-16 з українськими кольорами" навряд чи з'явиться раніше за весну, сказав четвертий чиновник США.

Доповнення

Данія та Нідерланди очолюють коаліцію з 11 країн, які підтримують навчання, але досі жодна країна публічно не приєдналася до програми, зазначає видання.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі