pivdenna-koreia-prypynyla-diiu-chastyny-viiskovoi-uhody-z-kndr-pislia-zapusku-pkhenianom-suputnyka-shpyhuna

Південна Корея припинила дію частини військової угоди з КНДР після запуску Пхеньяном супутника-шпигуна

 • 18492 переглядiв

Південна Корея призупинила дію частини військового договору з Північною Кореєю 2018 року, посиливши спостереження через запуск Пхеньяном шпигунського супутника

Південна Корея у середу призупинила частину військової угоди з Північною Кореєю від 2018 року після того, як Пхеньян проігнорував попередження США та викликав засудження Заходу, запустивши шпигунський супутник, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Зупинення дії одного з пунктів угоди призведе до того, що Південна Корея посилить військове спостереження вздовж добре укріпленого кордону з Північною Кореєю.

Пхеньян заявив, що у вівторок вивів на орбіту свій перший супутник-шпигун. На фотографіях, опублікованих у державних ЗМІ, видно, як лідер КНДР Кім Чен Ин спостерігав за запуском ракети з бази.

Пізніше Кім був проінформований про роботу супутника в центрі управління космічного агентства в Пхеньяні та розглянув зображення, зроблені над тихоокеанською територією США на Гуамі, із зображенням американських військових об'єктів, включаючи базу ВПС Андерсен, повідомило державне інформаційне агентство Північної Кореї KCNA.

Північна Корея після запуску супутника випустила невизначену балістичну ракету в напрямку моря на схід від Корейського півострова пізно ввечері в середу, але, як видалося, це не вдалося, повідомило південнокорейське інформаційне агентство Yonhap з посиланням на південнокорейських військових.

Міністри закордонних справ країн G7 засудили запуск супутника та закликали до "швидкої, об'єднаної та рішучої" міжнародної відповіді, особливо з боку Ради Безпеки ООН.

У заяві G7 знову засуджується ймовірне постачання зброї Північною Кореєю до росії і висловлюється глибоке занепокоєння з приводу можливості будь-якої передачі Північній Кореї технологій, пов'язаних з ядерними або балістичними ракетами.

Спроби США посилити санкції ООН щодо Північної Кореї останніми роками провалилися через протидію з боку Китаю та росії, які мають право вето, повідомляє видання.

KCNA повідомило, що Кім наголосив на необхідності збільшення кількості розвідувальних супутників на різних орбітах, щоб надавати його збройним силам "велику цінну інформацію про противника в режимі реального часу та сприяти подальшому зміцненню їхньої здатності реагування".

Супутник розпочне свою розвідувальну місію 1 грудня після коригування, повідомило KCNA.

Військові Південної Кореї заявили, що думають, що супутник вийшов на орбіту, але потрібен час, щоб оцінити, чи працює він нормально. Пентагон заявив, що американські військові оцінюють, чи запуск був успішним.

Запуск стався трохи більше, ніж за тиждень до того, як Південна Корея планує відправити в космос свій перший супутник-шпигун на ракеті, яку керує американська компанія SpaceX.

У відповідь на ядерну та ракетну програми Північної Кореї американський атомний підводний човен USS Santa Fe пришвартувався в південнокорейському порту в середу, наступного дня після прибуття авіаносця Carl Vinson.

Міністерство закордонних справ Китаю, найближчого союзника Північної Кореї, закликало всі сторони забезпечити мир і стабільність.

Доповнення

Угода між Південною Кореєю та КНДР, частину якої було призупинено, відома як Всеосяжна військова угода та спрямована на деескалацію напруженості між ними і була підписаний на саміті 2018 року між Кімом та тодішнім президентом Південної Кореї Мун Чже Іном. Критики заявили, що пакт послабив здатність Сеула контролювати Північну Корею, тоді як Пхеньян порушив угоду.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни обстріляли передмістя Херсона: поранена жінка

     • 18272 переглядiв

    В Україні запровадять кейс-менеджмент у сфері соцпослуг

     • 16940 переглядiв

    Блокаду для вантажівок на кордоні з Польщею розширили

     • 18209 переглядiв