pislia-vizytu-orbana-do-moskvy-borrel-proponuie-perenesty-zustrich-holiv-mzs-yes-do-briusselia

Після візиту Орбана до Москви: Боррель пропонує перенести зустріч голів МЗС ЄС до Брюсселя

 • 11468 переглядiв

Через бойкот багатьма країнами-членами ЄС, неформальне засідання Ради ЄС перенесуть з Угорщини до Брюсселя. Рішення прийняв Жозеп Боррель, враховуючи позицію 25 держав-членів та критику зовнішньої політики ЄС з боку Угорщини.

Оскільки багато хто з країн-членів Євросоюзу вирішив бойкотувати засідання Ради ЄС в Угорщині, його перенесуть до Брюсселя. Про це на пресконференції за підсумками засідання міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі заявив Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, передає УНН.

Деталі 

Боррель розповів, що обговорення місця проведення наступної неформальної Ради ЄС тривало годинами, і хоча він намагався знайти спільне рішення для всіх країн-членів, "це не було можливо".

Дехто бажав поїхати в Будапешт, business as usual. Інші не хотіли їхати. Треті сказали, що нехай вирішує високий представник (тобто Боррель. – ред.)

- пояснив ситуація посадовець.

У підсумку Боррель підкреслив, що керувався у рішенні позицією "25 держав-членів", а також словами представника однієї країни Євросоюзу, яка була присутня на засіданні Ради безпеки ООН під головуванням Лаврова й назвала ЄС "стороною війни". Ймовірно, йдеться про очільника МЗС Угорщині Петера Сійярто. 

Я зрозумів, що ми маємо послати сигнал, навіть якщо це символічний сигнал, що опозиція зовнішній політиці ЄС та відкидання політики ЄС як "сторони війни", повинна мати наслідки… Я вирішив, що буде більш доречним скликати наступну неформальну зустріч Ради ЄС із закордонних справ та безпеки в Брюсселі, коли ми повернемось із канікул

- заявив Борель. 

Нагадаємо

Кілька країн ЄС, включаючи Швецію, Естонію, Латвію, Литву, Польщу та Фінляндію, вирішили бойкотувати міністерські зустрічі, організовані Угорщиною під час її головування в Раді ЄС, на знак протесту проти зустрічей угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана з Володимиром Путіним і Сі Цзіньпіном.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленський анонсував ще чотири безпекові угоди

     • 70535 переглядiв