pislia-vizytiv-orbana-budapesht-otrymav-zhovtu-kartku-na-zustrichi-yes-politico

Після візитів Орбана Будапешт отримав "жовту картку" на зустрічі ЄС - Politico

 • 23226 переглядiв

Угорське головування в ЄС стикається з безпрецедентною критикою і потенційними бойкотами через односторонні "миротворчі" візити Орбана до москви і Пекіна, які розмивають межі між інтересами ЄС і національними інтересами.

Після візитів прем'єр-міністра головуючої у ЄС Угорщини Віктора Орбана з "миротворчими місіями" у тому числі до москви та Пекіна, Будапешт отримав "безпрецедентну" словесну критику від представників інших країн блоку на зустрічі у середу, що дехто описав як "жовту картку", з посиланням на джерела повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

"На засіданні в середу представник Угорщини в ЄС Балінт Одор отримав "безпрецедентну" словесну критику від своїх брюссельських колег через те, як Будапешт почав свою чергу на чолі Ради ЄС. Зустріч тривала понад дві години, єдина країна, яка не взяла слово, була Словаччина", - пише видання.

"Це безпрецедентно, щоб головуючий отримав таку догану з боку всіх інших", - сказав один високопоставлений дипломат ЄС.

Після того, як минулого тижня Будапешт перебрав головування в ЄС, угорський лідер Віктор Орбан здійснив самопроголошені "миротворчі місії" до Києва, москви, Пекіна та Вашингтона, пише видання.

Угорщина стверджує, що не знає, у чому справа.

На переповненій пресконференції в Брюсселі в середу міністр Угорщини у справах ЄС Янош Бока заявив, що дискусії "не проводилися від імені ЄС, вони не проводилися на основі мандату європейських інституцій, вони не проводилися від імені Європейського Союзу чи будь-якої з його установ".

"Прем’єр-міністр усвідомлює обов’язки, які передбачає головування в Раді ЄС, і в [дусі] цієї відповідальності він провів брифінг президента Європейської ради та глав держав і урядів щодо цих візитів", - вказав він.

Але посли ЄС у середу відкинули ці заяви, підтримавши багатьох своїх лідерів, які вже публічно засудили ці поїздки.

Посланці звернули увагу на "час і послідовність зустрічей, [використання] хештегів президентства та реакцію [президента росії володимира] путіна", сказав дипломат ЄС.

"Лінії були чітко й навмисно розмиті. І Орбан пішов усупереч букві та духу висновків Євроради, тим самим завдавши шкоди єдності ЄС", - додав дипломат, маючи на увазі саміти лідерів ЄС.

Інший дипломат ЄС здивувався, що "головуванню Угорщини знадобилося дев’ять днів, щоб втратити будь-яку крихту довіри", додавши, що "дії Орбана не служать ні ЄС, ні миру. Вони грають на руку путіну та його воєнному проекту. Угорське гасло "знову зробити Європу великою" на цьому етапі більше стосується того, щоб знову зробити росію великою".

Що можна зробити?

"Однак європейські столиці намагаються вийти за рамки публічного засудження нечесного головування Угорщини", - пише видання.

"Насправді, варіанти обмежені", - сказав чиновник ЄС. Зміна порядку головування або скорочення шестимісячного терміну перебування Угорщини на чолі з ЄС, можливо, були варіантами в один момент, але зараз це юридично важко, оскільки головування уже триває, сказав чиновник.

Колишній міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що Суд ЄС "винесе рішення проти" таких кроків, тоді як "інші країни побояться створити прецедент".

На зустрічі в середу жоден посол не порушував питання про можливість скасування головування, заявили кілька дипломатів ЄС.

"Але це значить, що гніву мало", - пише видання.

Естонський євродепутат Ріхо Террас збирає підтримку в Європарламенті, щоб закликати вище керівництво блоку активувати статтю 7 Договору про ЄС проти Угорщини. Це найсерйозніша політична санкція, яка може бути застосована до країни-члена, і передбачає призупинення її права голосу щодо рішень ЄС. Але це також ядерний варіант, від якого європейські столиці досі ухилялися, вказує видання.

"Він розумний, – сказав чиновник ЄС, маючи на увазі Орбана. - Він точно знає, як далеко він може зайти, не ризикуючи негайною помстою".

Натомість кілька послів ЄС погрожували "практичними наслідками", якщо Орбан продовжуватиме йти своїм нинішнім шляхом, заявили двоє інших дипломатів ЄС.

"Найнегайнішим варіантом був би бойкот неформальних зустрічей міністрів, організованих Будапештом. На перше засідання Ради ЄС, скликане за Угорщини, у вівторок лише вісім країн (включно з Угорщиною) направили міністра. Кілька послів ЄС у середу запропонували бойкотувати неформальну зустріч міністрів закордонних справ у Будапешті наприкінці серпня.

Угорський міністр Бока применшив цю можливість під час своєї пресконференції, заявивши, що Угорщина не отримала жодних вказівок на те, що інші країни-члени не будуть надсилати міністрів на зустрічі.

Але це не означає, що відплата в майбутньому виключена, попередили дипломати ЄС. Один описав зустріч у середу як "жовту картку".

З огляду на те, наскільки швидко загострилася ситуація з Будапештом лише за перші два тижні його головування, ніхто не виключає навіть більш жорсткого відпору з боку Брюсселя, якщо Орбан перетне більше "червоних ліній", як, наприклад, у своїх відносинах з колишнім президентом США Дональдом Трампом, пише видання.

"У Брюсселі ще можуть розглянути можливість показати Будапешту "червону картку". Поки що гра триває", - зазначає видання.

Орбан у листі ЄС: путін і Сі припускають, що мирні переговори відбудуться до кінця року10.07.24, 18:23

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На Львівщину вночі залетів ворожий дрон: його знищили

     • 23073 переглядiв