piatyi-den-peremyria-mizh-izrailem-ta-khamas-obmin-polonenymy-u-formati-12-na-30

П’ятий день перемир’я між Ізраїлем та ХАМАС: обмін полоненими у форматі 12 на 30

 • 37135 переглядiв

Ізраїль і ХАМАС провели черговий обмін полоненими під час перемир'я: ХАМАС звільнив 12 заручників, а Ізраїль - 30 палестинців, повідомляє Reuters з посиланням на УНН. Незважаючи на перемир'я, на півночі Сектору Газа сталися випадки насильства.

У рамках п’ятого дня перемир’я, Ізраїль та ХАМАС узгодили черговий обмін полоненими. Сторони домовились передати полонених за посередництва міжнародної організації Червоного Хреста та МЗС Катару. Попердньо анонсували обмін у форматі 12 на 30. ХАМАС обіцяє звільнити 12 заручників, а Ізраїль анонсував повернення 30 палестинців. Про це пише Reuters, передає УНН.

На виконання зобов'язань щодо 5-го дня гуманітарної паузи 30 палестинських мирних жителів будуть звільнені сьогодні

 - сказав Маджед Аль Ансарі, додавши, що полонених вже передали Міжнародному комітету Червоного Хреста.

Деталі

За інформацією МКЧХ до Ізраїлю прямують 12 заручників. Зокрема, по даним військових на обмін передали 10 ізраїльтян та двоє іноземців. По інформації

Катару, що виступає посередником на цьому обміні, серед заручників жінки, одна з яких неповнолітня.

За даними тамтешніх ЗМІ, очікується, що Ізраїль у відповідь пізніше у вівторок звільнить 30 палестинських ув'язнених з ізраїльських в'язниць: 15 жінок і 15 чоловіків.

Додатково

Якщо цей обмін відбудеться на заявлених умовах, загальна кількість заручників, звільнених ХАМАСом становитиме 81 людину. Зокрема, 60 — це ізраїльські жінки та діти, ще 21 людина – іноземні громадяни, переважно тайські фермери.

Ізраїль у своє чергу звільнив 150 ув'язнених.

Це перемир'я мало закінчитися в ніч на вівторок, але обидві сторони погодилися продовжити паузу, щоб дозволити звільнити більше заручників, утримуваних ХАМАС, і палестинських в'язнів, утримуваних Ізраїлем.

Ізраїль заявив, що перемир'я може бути продовжено, якщо ХАМАС продовжить звільняти щонайменше 10 ізраїльських заручників на день. Але з огляду на те, що в полоні все ще менше жінок і дітей, для того, щоб зброя була тихою після середи, може знадобитися переговори про звільнення принаймні кількох ізраїльських чоловіків уперше.

Поточна військова ситуація

Попри оголошене перемир’я, у вівторок ізраїльські військові заявили, що три вибухові пристрої були підірвані вдень біля їхніх військ у двох різних місцях на півночі Сектора Газа, "порушивши рамки оперативної паузи".

Крім того, в одному місці Гази озброєні люди відкрили вогонь по солдатах. Солдати в свою чергу відкрили вогонь у відповідь, і декілька з них зазнали легких поранень. Подробиць цієї сутички у ЦАХАЛ не повідомляли.

Водночас, загальна ситуація між ЦАХАЛОМ та ХАМАС залишається стриманою. Обидві сторони здебільшого стримують вогонь, і висловлюють надію на подальше продовження паузи у боях.

Нагадаємо

Напередодні, у четвертий день перемир’я Ізраїль та ХАМАС провели черговий обмін полоненими. Терористи ХАМАС повернули 11 ізраїльських "затриманих" в обмін на 33 палестинських "цивільних".

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Ліга чемпіонів: "Шахтар" здолав "Антверпен" з рахунком 1:0

     • 30790 переглядiв

    На Київщині пролунали вибухи: сили ППО працювали по ворожим БпЛА

     • 35320 переглядiв

    Херсонщина: росіяни атакували передмістя обласного центру

     • 31236 переглядiв