piat-krain-vymahaiut-vid-mks-rozsliduvaty-sytuatsiiu-na-palestynskykh-terytoriiakh

П'ять країн вимагають від МКС розслідувати ситуацію на палестинських територіях

 • 1408 переглядiв

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у п'ятницю заявив, що отримав спільний запит від п'яти країн щодо розслідування ситуації на палестинських територіях, пише УНН з посиланням на Reuters. 

Деталі

Прокурор Карім Хан повідомив, що звернення надійшло від Південної Африки, Бангладеш, Болівії, Коморських островів та Джибуті. Південна Африка заявила, що запит було зроблено "для того, щоб МКС приділив термінову увагу серйозній ситуації в Палестині".

МКС уже веде розслідування "ситуації в Державі Палестина" щодо ймовірних воєнних злочинів, скоєних з 13 червня 2014 року.

Минулого місяця Хан заявив, що його офіс має юрисдикцію як щодо атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, так і щодо будь-яких злочинів, скоєних у межах відповіді Ізраїлю, включаючи вибухи в секторі Газа.

Оскільки розслідування вже ведеться, п'ятничний запит матиме обмежений практичний вплив, пише видання.

У заяві офісу прокурора йдеться, що наразі вона "зібрала значний обсяг інформації та доказів" про злочини на палестинських територіях, а також скоєні палестинцями.

Доповнення

Ізраїль не є членом суду та не визнає його юрисдикцію.

МКС може розслідувати дії громадян держав, які не є членами суду, за певних обставин, у тому числі коли злочини, імовірно, були скоєні на територіях держав-членів. Палестинські території вважаються серед членів МКС з 2015 року.

Будучи судом останньої інстанції, МКС переслідує осіб за передбачувану злочинну поведінку, коли 124 його держави-члени не бажають або не можуть порушувати кримінальну справу самі.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі