ukenru
petra-pavlenskiy-zasudili-u-frantsiyi-do-trokh-rokiv-vyaznitsi

Петра Павленського засудили у Франції до трьох років в'язниці

 • 13242 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Паризький суд виніс у четвер рішення щодо емігранта з Росії, художника-акціоніста Петра Павленського, визнавши його винним у підпалі в 2017 році одного з паризьких філій Banque de France. Про це повідомляє УНН із посиланням на ТАСС.

Суд засудив Павленського до трьох років тюремного ув’язнення (при цьому до двох років умовно). Про це повідомила під час ефіру радіостанція France Info.

Згідно з даними радіостанції, суд не став вимагати укладення Павленського під варту, так як він вже відбув 11 місяців у попередньому ув’язненні у Франції.

Дружина Павленського, Оксана Шалигіна, отримала два роки в’язниці, з яких 16 місяців — умовно. Вона також не відбувати термін у в’язниці, так як провела там вже три місяці попереднього ув’язнення. Частину терміну, що залишилася — п’ять місяців — вона проведе на волі, але з електронним браслетом.

Павленський і Шалигіна засуджені також до штрафу. Суд зобов’язав їх виплатити 18 678 євро Banque de France в якості компенсації матеріальної шкоди і 3 тисячі євро в якості компенсації моральної шкоди. Павленський на суді заявив, що “ні за що” не виплатить цих грошей. Також в судовому рішенні міститься заборона для Павленський і Шалигін протягом п’яти років купувати і носити при собі будь-яку зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського художника відправили до психлікарні за підпал банку

Прокуратура вимагала засудити художника до чотирьох років в’язниці з півтора роками умовного терміну, а також позбавлення його батьківських і цивільних прав.

“З їхнього боку було проявлено мало подяки щодо країни, яка їх прийняла. Вони напали не тільки на її державні інститути, а й на її історичну спадщину”, — підкреслила прокурор.

Як писав УНН, в ніч на 16 жовтня 2017 року Петра Павленського затримали на площі Бастилії в Парижі, де він підпалив фасад Банку Франції. Повідомляється, що російський художник-акціоніст провів акцію з метою "розпалити вогонь революції в світі, оживити революційний дух у Франції".

Нагадаємо, Павленский покинув Росію в січні поточного року, побоюючись, що проти нього можуть порушити кримінальну справу за звинуваченням у зґвалтуванні. На початку травня йому було надано політичний притулок у Франції.

У листопаді 2015 року П.Павленский в рамках акції "Загроза" підпалив двері будівлі ФСБ Росії в Москві, після чого добровільно здався поліції. Його звинуватили в пошкодженні пам'ятника культурної спадщини, а саме будівлі ФСБ, і засудили до штрафу в 500 тисяч рублів.

Українські Національні Новини

Новини Світу