ukenru
pershiy-ukrayinets-u-kosmosi-yakim-buv-leonid-kadenyuk

Перший українець у космосі. Яким був Леонід Каденюк

 • 96418 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Сьогодні у Києві на 68-му році життя помер перший українець, який здійснив політ у космос, Леонід Костянтинович Каденюк. Про політ у космос він мріяв з третього класу і в 1997 році його мрія здійснилась, передає УНН.

Каденюк народився у 1951 році в Чернівецькій області. Мрія про Космос народилась у нього 12 квітня 1961 року в день польоту у Космос Юрія Гагаріна, коли він сам ходив у третій клас. Як він сам потім неодноразового розповідав, саме це стимулювало його займатися спортом, добре навчатись та розвиватись. Після школи він вступив в Чернігівське вище авіаційне училище льотчиків, після закінчення навчання 5 років служив льотчиком, а у 1976 році комісія відібрала його для набору в загін космонавтів.

Підготовка до польоту тривала більше 10 років, сам Каденюк визнавав, що це було доволі важко, як морально так і фізично. Трішки виручала музика, яку кожному космонавту дозволялось взяти з собою. Пізніше у Космосі він кілька разів включатиме гімн України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер український космонавт Каденюк

З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив космічний політ на американському космічному кораблі Columbia місії STS-87. Під час польоту космонавт виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом.

У 2009 році була видана книжка "Місія – Космос", яка отримала перше місце на конкурсі "Книжка року 2009" в номінації "Обрії".

У минулому році книжку було перевидано.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко висловив співчуття з приводу смерті першого українського космонавта Леоніда Каденюка та зазначив, що він став у славетний ряд українців, що прокладали людству дорогу до зірок.

Українські Національні Новини

Суспільство