pershiy-krok-do-tribunalu-v-gaazi-rozpochav-svoyu-robotu-mizhnarodniy-tsentr-z-peresliduvannya-za-zlochini-rosiyi-proti-ukrayini-yevrokomisiya

Перший крок до трибуналу: в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з розслідування російського вторнення в Україну - Єврокомісія

 • 495837 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. Сьогодні в Гаазі офіційно розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України. Новостворений заклад сприятиме формуванню справ для майбутніх судових процесів проти рф. Про це йдеться в оприлюдненій заяві Європейської комісії, пише УНН.

Цитата

"Міжнародний центр з переслідування злочину агресії проти України, розміщений на базі Агентства Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції (Євроюст), відіграватиме ключову роль у розслідуванні злочину агресії росії проти України та сприятиме формуванню справ для майбутніх судових процесів. Він забезпечить підтримку та вдосконалення поточних і майбутніх розслідувань злочину агресії, а також сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних з початку російської агресії," - заявили в Єврокомісії.

Зазначається, що Євросоюз надаватиме оперативну, юридичну, фінансову та матеріально-технічну підтримку, в тому числі для збереження, зберігання та аналізу доказів.

Ця робота має важливе значення для підготовки до майбутніх судових процесів, включаючи можливий трибунал щодо рослідування російських злочинів.

Початок роботі центру прокоментувала і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.


"Сьогодні розпочинає роботу Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії. Збір доказів і документування злочинів росії, щоб винні могли бути притягнуті до відповідальності. Перший крок до трибуналу за злочин агресії", - написала фон дер Ляєн у Twitter.

Today the International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression starts its work.

Collecting evidence and documenting Russia’s crimes so the perpetrators can be brought to justice.

First step towards a tribunal for the crime of aggression.#JusticeForUkraine

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 3, 2023

Додамо

В відкритті Міжнародного центру в Гаазі взяли участь Генпрокурор Андрій Костін, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Прокурор МКС Карім Хан, помічник Генпрокурора США Кеннет А. Політе та міністр юстиції Нідерландів Ділан Есільгоз-Зегеріус, а також генпрокурори країн-членів Спільної слідчої групи – Латвії Юріс Стуканс, Литви Ніда Ґрунскене, Румунії Алекс Флорін Флорента.

"Це початок кінця безкарності за злочин агресії. Від сьогодні в Гаазі працюватимуть українські прокурори. Представники JIT з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом з ними долучаться до роботи ICPA на стартовому етапі. Спецпрокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність Центру. Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців", – зазначив Генпрокурор Андрій Костін.

Він зауважив, що, на жаль, в архітектурі міжнародного кримінального правосуддя існує прогалина щодо відповідальності за злочин агресії. ICPA стане одним з елементів який посилить юридичні механізми заборони агресії, доповнить та зміцнить цю архітектуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асамблея ОБСЄ підтримала створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленський: тиждень на фронті був важким, але маємо успіхи

     • 532305 переглядiв

    Папа Римський засудив спалення Корану у Стокгольмі - ЗМІ

     • 486487 переглядiв

    У центрі Токіо прогримів вибух: четверо постраждалих

     • 696905 переглядiв