ukenru
persha-zakordonna-poyizdka-golovi-diplomatiyi-yes-tsogo-roku-do-ukrayini-planuye-vidvidati-liniyu-zitknennya

Перша закордонна поїздка голови дипломатії ЄС цього року - до України: планує відвідати лінію зіткнення

 • 24533 переглядiв

КИЇВ. 3 січня. УНН. Високий представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель відвідає Україну 4-6 січня, у межах візиту запланована поїздка на схід країни. Про це повідомили у понеділок у Європейській комісії, пише УНН.

Цитата:

"Високий представник/віце-президент (Єврокомісії - ред.) Жозеп Боррель відвідає Україну 4-6 січня. Його перша закордонна поїздка цього року наголошує на рішучій підтримці суверенітету та територіальної цілісності України з боку ЄС у той час, коли країна стикається з нарощуванням російської військової міці та гібридними діями", - повідомили у ЄС.

Деталі

Голова дипломатії ЄС, як вказано, "у супроводі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеба спочатку відвідає схід України та лінію зіткнення".

Потім, як зазначається, Боррель вирушить до Києва, де зустрінеться з представниками української влади.

Високий представник ЄС, як очікується, виступить із заявою для преси у середу.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Москва презентувала свій графік переговорів із США, НАТО та ОБСЄ щодо "гарантій безпеки" - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна заявила про бажання брати участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика