perelivannya-krovi-boyovimi-medikami-rozrobka-programi-navchannya-faktichno-na-finishi

Переливання крові бойовими медиками: розробка програми навчання фактично на фініші

 • 1310646 переглядiв

КИЇВ. 11 серпня. УНН. Розробка програми навчання бойових медиків для можливості їм здійснювати переливання крові на дошпитальному етапі фактично на фініші. Про це журналісту УНН повідомив директор Департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка.

Цитата

«Зараз вносяться зміни в постанову Кабміну (щодо донорської крові та компонентів крові для українських військових – ред.), які дозволятимуть переливати кров людям без медичної освіти, бойовим медикам, які за посадою рятують життя на передовій», - сказав Стрілка.

Він зазначив, що це зокрема про ситуації, коли в автомобілі, який транспортує пораненого, немає людини з медичною освітою, але є бойові медики, які пройшли спеціальне навчання, і за умови, якщо пройдуть ще одне додаткове навчання у Центрі крові, що буде визначено Українським центром трансплант-координації, - вони будуть переливати кров.

«Ми бачили протягом цього року, що виникали ситуації, коли не у всіх автомобілях, які евакуювали поранених, були люди з медичною освітою. У деяких були супервмотивовані люди, дуже фахові, які пройшли навчання і пройшли додаткове в Центрі крові», - розповів Стрілка.

Він зазначив, що зараз вносяться зміни в постанову.

«Зазвичай зміни в постанові, якщо все нормально - це декілька тижнів. Паралельно Український центр трансплант-координації працює над розробкою програми. Вона вже фактично на фініші. Тому після того, як буде прийнята постанова, десь приблизно через пару тижнів розпочнуться навчання (бойових медиків – ред.)», - сказав Стрілка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У липні Кабмін ухвалив розроблений МОЗ алгоритм забезпечення фронту донорською кровʼю

Окрім того, Стрілка повідомив про ситуацію з постачанням крові на фронт.

«Виходить, що всі заявки, які до нас надходять з боку військових, задовольняються, тобто у нас не було ситуації, що звернулися по кров, і ця заявка не була задоволена. Але крові завжди потрібно більше, тому що зараз включається догоспітальний етап, і крові буде споживатися більше. Потреба зростає, тому ми завжди закликаємо українців, щоб більше людей ставали донорами», - сказав Стрілка.

Доповнення

У Міноборони повідомляли, що бойові медики зможуть здійснювати переливання крові після проходження відповідної підготовки від Міністерства охорони здоров'я України.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Програму обміну ламп на світлодіодні розширюють

     • 1586614 переглядiв

    "єМалятко" переводять на постійну основу: що нового

     • 1028058 переглядiв