ukenru
peregovori-oglyad-podiy-za-29-travnya-5-chervnya

Переговори. Огляд подій за 29 травня – 5 червня

 • 11388 переглядiв

Головними новинами тижня стала зустріч президентів Франції та Росії та теракти у Великобританії.

Лідери двох держав провели переговори у Парижі щодо спільного майбутнього. А от терористи цього тижня без жодних умов та переговорів атакували перехожих в Лондоні.

ПУТІН-МАКРОН

Переговори новообраного президента Франції Еммануеля Макрона із Володимиром Путіним пройшли у понеділок, 29 травня. Офіційний одноденний візит Путіна відбувся на запрошення Парижа: російський президент відкрив у Версалі виставку на честь 300-річчя візиту Петра Першого до Франції.

Після цього пройшло два раунди переговорів між Макроном і Путіним: у вузькому складі, а потім у широкому.  Напередодні Макрон обіцяв жорстку розмову зі своїм російським колегою і, треба відзначити, що слова він свого дотримав. Під час спільної прес-конференції він розкритикував роботу російських ЗМІ, а також наголосив на необхідності врегулювання конфлікту на Донбасі.

Зокрема, Макрон звинуватив російські телеканали Sputnik і Russia Today "брехливій пропаганді" та поширенні неправдивої інформації під час виборів у Франції. А говорячи про війну в Україні, Макрон заявив, що необхідно відновити роботу "нормандської четвірки", а також підкреслив, що у разі загострення конфлікту на сході України санкції проти Росії можуть посилитися.

Путін тим часом вирішив спантеличити українське суспільство, назвавши київського князя Ярослава Мудрого "нашим улюбленим князем", а його дочку Анну Ярославну – "російської Анною".

"З поїздки царя Петра I у Франції не почалася історія російсько-французьких відносин. Вона має набагато глибше коріння. Освічена французька публіка знає про російську Анну – королеву Франції", – заявив Путін, відмітивши, що Анна, яка була дружиною Генріха I, зробила вагомий внесок у розвиток Франції.

Ця заява не на жарт розгнівала українців, які одразу вибухнули потоком гнівних коментарів. Так, голова Інституту національної пам’яті України Володимир В’ятрович заявив, що подібними заявами Путін намагається вкрасти українську історію, продовжуючи звичну для Росії традицію привласнення чужого минулого. Його підтримав і Петро Порошенко, який зазначив, крадіжку Путін хотів провернути "на очах усієї Європи".

А заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків на сторінці у Facebook звернувся до своїх іноземних друзів, написавши, що Путін хотів ввести в оману французів.

"Мої дорогі французькі друзі, президент Росії Путін намагався ввести вас в оману сьогодні – Анна Київська, королева Франції, з Києва, не з Москви (на той час Москви навіть не існувало)", – написав Д.Шимків.

ЛОНДОН

Терористична атака в центрі Лондону сталася ввечері 3 червня: невідомий фургон наїхав на людей, що гуляли на Лондонському мосту.  Після цього з транспортного засобу вискочило троє людей, які накинулися на оточуючих. За даними видання Daily Mail, підозрювані у скоєнні теракту почали різати оточуючих мисливських ножами із криками: "Це для Аллаха!". 

У результаті теракту загинуло семеро людей. Кільком постраждалим допомогу надали на місці події, ще 48 осіб було госпіталізовано до лондонських лікарень.

Поліція застрелила трьох підозрюваних у його скоєнні: за повідомленням Скотланд-Ярду, терористи були застрелені співробітниками поліції, які випустили по ним півсотні куль. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація ІДІЛ. За повідомленням бойовиків, напад в Лондоні зробив "загін борців "Ісламської держави".

Нагадаємо, це вже другий теракт у Великобританії за останні два тижні. Попередній інцидент стався 22 травня на стадіоні "Манчестер Арена", під час концерту американської поп-співачки Аріани Ґранде.  Поліція ідентифікувала нападника: ним виявився 22-річний британець лівійської походження Салман Рамадан Абеді. Чоловік планував напад протягом року.  Абеді відкрив банківський рахунок близько 12 місяців тому, який згодом використав, аби придбати цвяхи та гвинти для саморобного вибухового пристрою.  

Саморобний вибуховий пристрій, начинений цвяхами, терорист підірвав у той момент, коли глядачі виходили із зали. У результаті вибуху загинуло 22 дорослих і дітей, ще 116 отримали поранення. Відповідальність за злочин взяла на себе "Ісламська держава". 

Українські Національні Новини

Політика