ukenru
patriarkh-putina-buv-shpigunom-u-shveytsariyi-sonntagszeitung

Патріарх Путіна був шпигуном у Швейцарії — SonntagsZeitung

 • 1071526 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. У 1970-х роках лідер православної церкви рф Кирило I працював під псевдонімом «Михайлів» у Женеві на радянську секретну службу КДБ, передає УНН з посиланням на SonntagsZeitung.

Деталі

За ствердженнями журналістів видання "SonntagsZeitung" патріарх Кирило (Володимир Гундяєв), який мав тоді псевдонім "Михайлов" працював офіційним представником Московського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві.

За інформацією видання, яку вони дали посилаючись на розсекречені архіви спецслужб його прізвисько було"Михайлов". Гундяєв був шпигуном починаючи з 1969 по 1989 рр., після повернувся в СРСР. З того часу він почав швидко розвиватись у церковній ієрархії.

РПЦ відмовилися давати коментар виданню. А Всесвітня рада церков сказала, що не має даних з цього приводу.

За даними досьє Кирилу, як представнику Всесвітньої ради церков у Женеві було доручено збирати інформацію про інших членів Ради. А також схиляти до позитивного враження щодо позиції США і НАТО до СРСР.Гундяєв був у Швейцарії 43 рази.

Доповнення

За твердженням племінника Патріарха Кирила він не був агентом КДБ, а тримався "під суворим контролем КДБ". Проте він був щирим прихильником "екуменічної роботи з іншими церквами".

Зараз племінник Гундяєва очолює церкву Різдва Пресвятої Богородиці у Женеві. Після початку повномасштабної війни в Україні невідомі залишили на дверях церкви воєнний символ рф "Z", а також написані антивоєнні гасла.

Українські Національні Новини

Новини Світу