ukenru
parlament-galmuye-vikonannya-garantiy-nadanikh-derzhavoyu-investoram-u-vde-asotsiatsiya

Парламент гальмує виконання гарантій наданих державою інвесторам у ВДЕ – Асоціація

 • 13368 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Незважаючи на підписаний у червні Меморандум про Взаєморозуміння між урядом України та інвесторами в ВДЕ, а також закріплені на законодавчому рівні їх домовленості у Законі України №810-ІХ, повноцінне виконання наданих державою гарантій інвесторам у “зелену” енергетику на сьогоднішній день гальмується лобістами деяких бізнесових груп у Верховній Раді України. Про це в коментарі УНН заявив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

За його словами, одним із принципових положень для інвесторів стало забезпечення державою повних виплат по “зеленому” тарифу. Підписаним Меморандумом уряд України взяв на себе зобов’язання з вжиття всіх необхідних заходів для здійснення виплат виробникам за поставлену в мережу “зелену” електроенергію та виплати усіх існуючих на ринку заборгованостей.

Основною причиною невиплат виробникам з ВДЕ стала тотальна заборгованість НЕК “Укренерго” перед державним підприємством “Гарантований покупець”, яке відповідає за здійснення виплат виробникам. Для врегулювання фінансового стану НЕК “Укренерго” до Парламенту Урядом був внесений законопроєкт №3960 про державні гарантії, який би дозволив державним енергокомпаніям брати кредити у міжнародних банках під гарантії держави Україна.

Таким чином, прийняття цього законопроєкту запустило б механізм погашення існуючих заборгованостей на ринку ВДЕ та врегулювання довготривалої кризи в секторі.

Проте, у вересні депутати Верховної Ради України, які є відкритими опонентами “зеленої” енергетики, “провалили” голосування за дану законодавчу ініціативу, зазначає Конеченков.

“За даними ДП “Гарантований покупець”, станом на 15 вересня 2020 року, борг перед виробниками з ВДЕ досяг 21,8 млрд грн, і цей законопроєкт мав стати підґрунтям для погашення цих боргів та залучення міжнародних кредитів у інші електроенергетичні проєкти. Даний Законопроєкт мав стати також логічним продовженням Меморандуму про Взаєморозуміння та Закону України №810-ІХ, які, до слова, також закріплюють необхідність залучення міжнародних кредитів для врегулювання фінансового балансу НЕК “Укренерго”, - інформує він.

Експерт припускає, що голосування за законопроєкт було провалено з двох причин.

“По-перше, внутрішній бюджет НЕК “Укренерго”, на сьогодні, створює низку труднощів для отримання міжнародного кредиту, так як компанія виглядає ненадійним платником. По-друге, на жаль, сьогодні в політичній системі існує така ситуація, коли прийняття будь-якого законодавчого акту має бути схвалене окремими олігархічними групами, а якщо законодавча ініціатива стосується сектору енергетики, то і поготів. Тому, знаючи результат, очевидно, що в тих стінах про щось не домовились”, - додав Конеченков.

Окрім того, за його словами, у п’ятницю в Раді був зареєстрований законопроєкт №4151 щодо підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Документ передбачає збільшення граничного розміру дефіциту держбюджету і розрахунок з виробниками з ВДЕ шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), проте “на данний час Міністерство фінансів не визначилось щодо підтримки впровадження ОВДП,” - коментує Конеченков.

“Загалом, сьогодні я бачу прозору і активну участь КМУ, безпосередньо Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, та Міністерства енергетики. Що стосується Парламенту, ситуація неоднозначна. Інвесторам, виробникам з ВДЕ загалом дуже складно знайти спільну мову з нардепами, більшість з яких лобіюють інтереси викопної енергетики та відповідних олігархів,” - резюмував голова правління УВЕА.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець представила народним депутатам з профільного комітету Верховної Ради нагальні потреби ПЕК та сфери енергоефективності в коштах Держбюджету на 2021 рік.

Українські Національні Новини

Політика