ukenru
parlament-brytanii-skhvalyv-vysylku-mihrantiv-do-ruandy

Парламент Британії схвалив висилку мігрантів до Руанди

 • 27311 переглядiв

Парламент Великої Британії схвалив суперечливий законопроект, що дозволяє депортацію нелегальних мігрантів до Руанди, і перша група, як очікується, буде відправлена до Східної Африки в липні.

У Великій Британії урядовий законопроєкт про депортацію мігрантів до Руанди стане законом після того,  як Палата лордів в ніч на вівторок, 23 квітня, схвалила його. Про це пише The Guardian, передає УНН

Деталі

Очікується, що у вівторок король підпише законопроєкт. Джерела в міністерстві внутрішніх справ Британії повідомили The Guardian, що вони вже визначили групу прохачів притулку, яких перших вишлють до Східної Африки в липні.

Як зазначається, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак представив законопроєкт, що передбачає депортацію прохачів притулку, які прибули нелегальним шляхом, як спробу зупинити човни мігрантів, що перетинають Ла-Манш.

Міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі заявив, що це "знаковий момент у нашому плані щодо зупинки човнів".

Втім, цей законопроєкт викликав суперечки як у британському парламенті, так і у суспільстві. 

Директорка з пропаганди Міжнародного комітету порятунку Великої Британії Деніса Деліч заявила в понеділок, що "відправлення біженців до Руанди - це неефективний, невиправдано жорстокий і дороговартісний підхід".

Міністерство внутрішніх справ скоротило список до 350 мігрантів, щодо яких виникне менше проблем під депортації.

Адвокати повідомили Guardian, що вони готуватимуть судові позови від імені окремих прохачів притулку. Вони можуть оскаржити їхню висилку в кожному конкретному випадку, що може призвести до виключення їх зі списку на виліт.

Законопроєкт дозволяє оскаржувати рішення, якщо затриманому загрожує "реальний, неминучий і передбачуваний ризик серйозної незворотної шкоди в разі висилки в Руанду".

Апеляцію можна подати протягом восьми днів після отримання листа про депортацію. Міністерству внутрішніх справ буде дано кілька днів на відповідь. Якщо апеляцію буде відхилено, прохачеві притулку дадуть сім днів на подання остаточної апеляції до суду вищої інстанції, який ухвалить рішення за його позовом протягом ще 23 днів.

За даними Державного контрольного управління, угода обійдеться в 1,8 млн фунтів стерлінгів на кожного з перших 300 депортованих.

19.04.24, 17:15 • [views_0]

Тетяна Краєвська

Новини Світу