paralimpiiets-oskar-pistorius-vyide-umovno-dostrokovo-cherez-11-rokiv-pislia-vbyvstva-divchyny

Паралімпієць Оскар Пісторіус вийде умовно-достроково через 11 років після вбивства дівчини

 • 42943 переглядiв

Оскар Пісторіус, колишній паралімпійський чемпіон, вийде на волю умовно-достроково в січні 2024 року, відбувши частину покарання за вбивство Ріви Стінкамп у 2013 році. Після звільнення він перебуватиме під наглядом і буде зобов'язаний відвідувати сеанси терапії

Колишнього паралімпійського чемпіона Оскара Пісторіуса має бути звільнено з в'язниці умовно-достроково майже через 11 років після вбивства своєї подруги Ріви Стенкамп, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Як нагадує видання, він кілька разів вистрілив у неї через двері ванної в День святого Валентина в 2013 році, пізніше заявивши, що прийняв її за грабіжника в їхньому будинку в Преторії.

Пісторіуса, якому зараз 37 років, було засуджено південноафриканським судом у 2016 році до 13 років і п'яти місяців ув'язнення.

Комісія із умовно-дострокового звільнення призначила його звільнення на 5 січня 2024 року.

Після звільнення Пісторіус перебуватиме під наглядом влади доти, доки його вирок офіційно не закінчиться, "так само, як і всі інші умовно-достроково звільнені", заявили у п'ятницю в Департаменті виправних установ країни.

За словами представника сім'ї Стенкампів, йому також доведеться відвідувати сеанси терапії.

У листі, зачитаному комісії з умовно-дострокового звільнення під час слухань у п'ятницю, мати Стенкамп заявила, що не заперечує проти його звільнення, але запитує, чи справді у в'язниці вирішуються "величезні проблеми гніву" Пісторіуса. Вона додала, що "турбуватиметься за безпеку будь-якої жінки", яка вступить із ним у контакт.

Це було друге слухання у справі про умовно-дострокове звільнення Пісторіуса менш як за рік.

Його перше клопотання про умовно-дострокове звільнення було відхилено у березні, оскільки він не відбув мінімальний термін утримання під вартою. Пізніше Конституційний суд Південної Африки визнав це помилкою, що призвело до нового слухання щодо умовно-дострокового звільнення.

Доповнення

Оскар Пісторіус застрелив свою дівчину Ріву Стінкамп у їхньому будинку в Преторії 10 років тому.

Стенкамп була у стосунках з Пісторіусом три місяці, коли він зробив чотири постріли з пістолета у двері ванної у своєму будинку в Преторії рано вранці 14 лютого 2013 року.

Вона померла майже миттєво.

Його було визнано винним у вбивстві у 2015 році Верховним апеляційним судом, спочатку будучи визнаним винним у менш серйозному злочині.

Гомілки Пісторіуса ампутували, коли йому було менше ніж рік. Згодом він вдався до протезування і став всесвітньо відомим спортсменом, відомим як "той, що біжить по лезу" (blade runner).

Він виграв кілька золотих медалей на Паралімпійських іграх. Він також змагався зі спортсменами, які не мають інвалідності, на Олімпійських іграх 2012 року у Лондоні.

Вбивство Ріви Стенкамп лише через шість місяців і наступні судові засідання стали головними новинами газет у всьому світі.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Бойовики ХАМАС звільнили 13 ізраїльських заручників - ЗМІ

     • 18091 переглядiв

    Із Гази до Єгипту за добу вивезли 8 українців - МЗС

     • 18835 переглядiв